Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului

“Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului” este un proiect derulat de Asociatia M.A.M.E. in parteneriat cu AVON Proiectul a fost initiat din dorinta de a veni in sprijinul femeilor din Romania, in special, al celor suspectate sau diagnosticate cu cancer de san, oferindu-le in mod gratuit: consiliere medicala, psihologica si juridica, dar si informare, suport, indrumare si asistenta online.
Proiectul are la baza 6 componente principale, dupa cum urmeaza:
1. Informare si indrumare. Pusa in fata unui diagnostic grav sau a suspiciunii de cancer de san, de cele mai multe ori, pacienta se simte coplesita si dezorientata si nu stie la ce spital sau medic specialist sa mearga sau ce investigatii medicale sa efectueze, mai cu seama daca pana in acel moment nu a avut un istoric medical. In acest sens, Asociatia M.A.M.E., la sfatul medicilor colaboratori, ofera informare si indrumare catre specialistii si clinicile abilitate pentru rezolvare problemelor cu care acestea se confrunta.
2. Consiliere medicala. Timpul dedicat relatiei medic-pacient este din ce in ce mai limitat, asa ca exista uneori riscul ca pacienta sa plece de la spital fara a-si lamuri toate aspectele legate de investigatii, tratament sau boala. Tocmai de aceea, Asociatia M.A.M.E., prin medicii colaboratori, ofera sprijin in interpretarea rezultatelor analizelor medicale, precum si recomandari pentru efectuarea unor investigatii medicale, la nevoie. Mai mult decat atat, ajuta pacienta sa inteleaga toate aspectele ce tin de sanatatea sanului.
3. Consiliere psihologica. Confrunarea cu o boala grava, in special cu cancerul de san, afecteaza emotional pacienta. Chiar si dupa ce a invins diagnosticul, pierdea parului in urma sedintelor de chimioterapie sau a unuia dintre sani, ca urmare a mastectomiei, sunt percepute ca o pierdere a feminitatii, motiv pentru care pacienta are nevoie de consiliere psihologica, astfel incat sa isi gaseasca resursele interioare necesare pentru a face fata tuturor acestor provocari.
4. Consiliere juridica. Asociatia M.A.M.E. ofera informare prin intermediul juristilor colaboratori privind drepturile pe care persoanele diagnosticate cu cancer de san le au si suport pentru accesarea lor. Mai mult decat atat, ofera consultanta privind intocmirea dosarului de incadrare in grad de handicap ca urmare a extirparii unuia sau a ambilor sani in cadrul operatiei de mastectomie, precum si ajutor pentru contestarea deciziei comisiei de evaluare in cazul unui raspuns negativ.
5. Drenaj limfatic. Aproximativ 40% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de san, care au urmat sedinte de chimioterapie, radioterapie sau care au suferit o mastectomie vor dezvolta de-a lungul timpului limfedemul bratului, o afectiune caracterizata de umflarea progresiva a bratului aferent sanului extirpat, ce afecteaza semnificativ calitatea vietii. Pentru a preveni boala, dar si pentru a o trata, Asociatia M.A.M.E. ofera, prin intermediul specialistilor colaboratori, 5 sedinte gratuite de recuperare medicala prin drenaj limfatic.
6. Ateliere de informare - Urmareste sectiunea “Evenimente” disponibila pe platforma PlanetaRoz.ro! Aici vom anunta, periodic, unde vor avea loc atelierele de informare pe care le vom organiza. Aceste evenimente vor fi structurate pe teme legate de sanatatea sanului. Specialistii invitati iti vor vorbi si iti vor raspunde la intrebari legate de procesul de vindecare, tratament si alte detalii legate de cancerul de san, punand accent, in mod special, pe preventie.