Exercitii recomandate dupa mastectomie
Este extrem de important ca femeile care au suportat o operatie de mastectomie sa faca tot posibilul pentru a-si recupera independenta in ceea ce priveste ingrijirea personala si, progresiv, sa isi revina la rutina pe care o aveau inainte de interventia chirurgicala, respectiv la reluarea activitatilor casnice, de recreere sau de munca.
Aceste obiective pot fi atinse prin cresterea intensitatii, in mod constant, a unor exercitii ce pot fi efectuate acasa sau intr-o sala de recuperare medicala fizica. Miscarile au scopul de a consolida muschii, de a recupera mobilitatea si de a preveni aparitia limfedemului (acumularea de lichid in tesuturi) care poate genera umflarea anumitor zone ale bratelor. La inceput este necesar ca nivelul de dificultate si intensitate al exercitiilor efectuate sa fie adaptat in functie de nivelul de durere suportat si capacitatea de a le realiza.
Cristina Dulea, fiziokinetoterapeut din echipa Asociatiei M.A.M.E., va recomanda cateva exercitii
“Ridicarea cu ambele brate a unui bat sau coada de matura”.
Prindeti batul cu ambele maini si, tinand bratele intinse, ridicati-le desupra capului. Indoiti coatele pentru a cobori bratele in spatele capului. Procedati la fel si in sens invers, ridicand batul deasupra capului, apoi intorcandu-le la pozitia de start.
“Rotirea unei bucati de sfoara”.
Legati o sfoara de clanta usii, prindeti capatul liber cu mana ce corespunde partii in care a fost efectuata operatia, iar cealalta mana asezati-o in sold. Cu mana care tine sfoara, rotiti in sensul unui cerc cat mai larg cu putinta. Incepeti usor si cresteti ritmul progresiv.
“Trasul unei sfori pe un scripete”.
Treceti o sfoara peste tija unei perdele de dus sau a unei bari pe care o montati intre partile laterale ale unui toc de usa. Apucati cate un capat de sfoara, in fiecare mana. Intindeti bratele si indepartati-le de corp. Ridicati bratul stang prin coborarea celui drept, apoi cel drept sus si cel stang jos ca intr-o miscare de leganare.
"Exercitiu stand asezata pe scaun"
Asezati-va pe un scaun! Ridicati bratul aferent sanului operat, in lateral, cat puteti de mult. Mentineti-va pozitia timp de cateva secunde si repetati miscarea de cel putin opt ori.
"Exercitiu cu mingea"
Luati o minge de cauciuc in mana de pe partea operata. Asezata pe scaun, cu mana indoita de la cot, apropiati mingea stransa in pumn de frunte. Mentineti pozitia cateva secunde, atunci cand ati atins fruntea. Repetati exercitiul de cel putin opt ori.
"Miscari verticale realizate din pozitia sezand"
Intindeti bine mana, de pe partea operata, pe langa corp. Ridicati usor mana bine intinsa pana cand ajungeti cu ea in pozitie verticala. Mentineti pozitia cateva secunde. Repetati de cel putin opt ori.
"Miscari laterale"
Tineti, pe rand, cate o mana intinsa in plan orizontal, paralel cu podeaua. Indoiti-o apoi pana veti reusi sa va atingeti umarul opus. Stati asa cateva secunde si din nou intindeti mana pe care o mentineti si in aceasta pozitie cateva secunde. Repetati de cel putin opt ori pentru fiecare mana.
"Exercitiul circular"
Sprijiniti-va de o masa sau un alt obiect fix. Aplecati-va corpul in fata si executati miscari circulare, din cot, cu mana de pe partea operata, in sensul acelor de ceasornic si in sens opus. Executati, de asemenea, miscari de apropiere si departare a mainii de pe partea operata catre masa sau catre punctul de sprijin. Repetati de cel putin opt ori.
Este important sa continuati sa va folositi ambele brate, asa cum faceati si inainte de operatia de mastectomie si/sau reconstructie mamara. De exemplu, atunci cand va stergeti cu prosopul dupa o baie sau un dus, folositi ambele maini pentru a va imbunatati mobilitatea. Atunci cand imbracati o bluza, o camasa sau un pulovar, introduceti pe maneca, mai intai, bratul afectat. Atunci cand va dezbracati, scoateti bratul care doare ultimul. Atunci cand gatiti, rotiti lingura in mancare cu bratul de pe partea cu operatia. La inceput va fi mai greu si veti prefera sa evitati folosirea mainii care doare, dar incet, incet veti observa progrese. Activitatile casnice obisnuite de genul maturat, facutul paturilor, spalatul podelei folosind un mop, stersul oglinzilor, inchisul usilor cu cheia, impaturitul rufelor, spalatul ferestrelor, aspiratul covoarelor si intinsul la rafturi mai inalte pot fi considerate exercitii pentru redobandirea mobilitatii.
Evitati sa ridicati sau sa carati lucruri grele! Sporturile care impun exercitii mult mai “viguroase”, cum ar fi inotul, tenisul, bowling-ul sau ping-pong-ul sunt de preferat a fi practicate abia atunci cand deja v-ati recapatat o mare parte a mobilitatii.