Chirurgia conservatoare in cancerul de san

Chirurgia conservatoare a sanului se practica la aproximativ 20% din cazurile diagnosticate cu cancer de san, insa exista si situatii in care procedura asociata cu radioterapie are contraindicatii absolute:
Cum sa te pregatesti pentru mastectomie
Diagnosticul de cancer de san este de departe unul dintre cele mai traumatizante pentru femei. Pe langa faptul ca este vorba despre o boala care afecteaza semnificativ calitatea vietii, multe dintre paciente se vad puse in situatia de a ramane pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp fara unul dintre sani. Operatia in sine este catalogata de catre medici ca fiind cu risc scazut, insa ea ramane totusi o interventie chirurgicala dificila pentru pacientele care dupa ce se trezesc din anestezie constata ca le-a fost extirpata glanda mamara, simbol al frumusetii, feminitatii si sexualitatii. De aceea, este foarte important sa va pregatiti fizic si moral pentru aceasta operatie, iar in acest sens, sunt recomandate urmatoarele:
1) Ganditi constructiv! Priviti mastectomia ca o posibilitate salvatoare pentru dumneavostra si nu ca pe o interventie chirurgicala mutilanta. Pana la urma, eforturile medicilor sunt indreptate catre un tratament care sa asigure supravietuirea. Discutati cu medicul despre posibilitatea chirurgiei conservatoare daca totusi credeti ca pierderea unui san va va afecta foarte mult. In unele cazuri, cand cancerul de san nu este intr-un stadiu avansat, exista posibilitate unei operatii care sa conserve anumite parti ale glandei mamare, procedura favorabila unei reconstructii ulterioare. Procedura poarta numele de oncoplastie.
Tratamentul cancerului la san

Metodele tratamentului local au efect numai in zona in care sunt aplicate, ca de exemplu chirurgia şi radioterapia.
Metoda tratamentul sistemic are efect asupra intregului corp.
Chimioterapia, terapia cu hormoni sau terapia HER-2 sunt exemple de tratamente sistemice. Ele se adopta atunci cand exista posibilitatea ca boala sa se fi extins in alte yone ale corpului.
Chimioterapia, terapia cu hormoni sau terapia HER-2 sunt exemple de tratamente sistemice. Ele se adopta atunci cand exista posibilitatea ca boala sa se fi extins in alte yone ale corpului.
Cum sa gaseşti tratamentul potrivit pentru tine
Echipa de medici care se ocupa de cazul tau va analiza cu atenţie caracteristicile tipului bolii tale. Folosind informaţii despre starea ta de sanatate şi bazandu-se pe experienţa lor indelungata de tratare a cancerului la san, ei vor face recomandari cu privire la planul tratamentului tau.
Preferinţele tale sunt de asemenea importante in luarea deciziei despre tratament. Fiecare metoda de tratament are beneficii, limitari şi efecte secundare. Spre exemplu, daca ai varsta conceperii unui copil poţi fi preocupata in legatura cu fertilitatea. Pentru a lua o decizie informata cu privire la tratamentul tau pentru cancerul la san, este important sa ştii cat mai multe despre fiecare metoda de tratament şi ce se poate aştepta de la fiecare.
Una dintre primele intrebari pe care trebuie sa le pui echipei tale de medici este cat timp ai la dispoziţie pentru a luao decizie inainte ca tratamentul sa inceapa. In mod normal, poţi rezerva timp inainte de a incepe tratamentul pentru a afla mai multe despre opţiunile tale şi de a lua o decizie informata despre planul acestui impreuna cu medicii care se ocupa de cazul tau.
Tratamentul cancerul la san incepe, de obicei, cu o operaţie de indepartare a cancerului. Operaţia poate fi o mastectomie sau o lumpectomie şi poate include de asemenea şi indepartarea ganglionilor limfatici.
· Mastectomia indeparteaza intregul san şi mamelon precum şi ganglioni limfatici auxiliari (sub axila)
· Lumpectomia indeparteaza parţile afectate de cancer şi puţin ţesut inconjurator. Aceasta procedura este cunoscuta şi ca mastectomie parţiala sau chirurgie mamara pentru ca lasa mare parte din san intreg. Daca tipul de cancer este unul invaziv atunci o parte dintre ganglionii limfatici din prelungirea axilara a sanului va fi, de asemenea, indepartata.