Autoexaminare, Preventie

5 pasi simpli pentru o autoexaminare corecta

Autoexaminarea sanilor este un proces care ar trebui sa aiba loc in fiecare luna cu scopul de a detecta timpuriu un eventual cancer de san. De aceea, este foarte important ca femeile sa cunoasca pasii pe care trebuie sa ii efectueze astfel incat, la final, sa aiba un diagnostic cat mai corect. Breastcancer.org ne dezvaluie care sunt cei 5 pasi simpli ai unei autoexaminari corecte:

  • Dezbracati-va si mergeti in fata unei oglizi mari, in care sa va vedeti de la solduri in sus. Tineti bratele pe langa corp si mainile in solduri. Iata ce trebuie sa observati:
  • Daca sanii dumneavoastra au marimea, forma si culoarea obisnuita;
  • Daca sanii dumneavoastra sunt conturati in mod egal, fara a avea vreo distorsiune vizibila sau vreo umflatura.

In cazul in care observati oricare dintre schimbarile enumerate in continuare, mergeti cat mai curand la medicul dumneavostra pentru a i le semnala:

  • Orice retractare sau orice umflatura neobisnuita de pe suprafata pielii;
  • Orice modificare de pozitie a mamelonului sau orice retractare mamelonara;
  • Orice roseata, inflamatie sau mancarime la nivelul sanului.
  • Ridicati bratele deasupra corpului si analizati atent sanii, privind dupa aceleasi semne enumerate mai sus.
  • In timp ce va uitati in oglida, asigurati-va ca din sanii dumneavoastra nu curge niciun fluid. Acesta poate fi asemanator apei, laptelui, poate fi de asemenea un fluid galben sau chiar sange.
  • Palpati-va sanii in timp ce stati culcata pe spate! Folositi mana stanga pentru a palpa sanul drept si mana dreapta pentru a palpa sanul stang. Tineti lipite primele trei degete si atingeti cu fermitate sanul de jur imprejur. Miscarile circulare de autopalpare trebuie sa acopere intreaga suprafata a sanului, din capul pieptului pana in capul abdomenului, fara a neglija partea dinspre subsuoara. Pentru a fi sigura ca nu ratati nicio zona, este de preferat sa urmati un traseu. Puteti incepe de la mamelon si prin miscari din ce in ce mai largi sa ajungeti la exteriorul sanului sau puteti sa faceti miscari de sus in jos, in randuri verticale. Folositi miscari usoare, fara o presiune prea mare pentru suprafetele dedesubt la sani, miscari cu presiune medie pentru tesuturile din mijlocul sanului si miscari cu presiune crescuta pentru tesuturile situate in spatele sanului, deasupra cutiei toracice.
  • Autoexaminati-va sanii stand in picioare sau pe un scaun. Multe dintre femei considera aceasta procedura cel mai usor de efectuat in timpul dusului. Cu toate acestea, fiti atente sa nu omiteti nicio zona a sanului, pielea fiind umeda si alunecoasa in acest caz.

Desi autoexaminarea este o metoda eficienta de a detecta timpuriu un nodul la san, intrebarea pacientelor este aceea daca se pot pune la adapost de orice pericol pe care il presupune cancerul de san doar pe baza acestei proceduri de diagnostic. Medicii recomanda ca autoexaminarea sanilor sa fie o procedura efectuata constant si periodic, o data pe luna, la 7 zile dupa terminarea menstruatiei. Diagnosticarea in stadii incipiente asigura supravietuirea la 5 ani in peste 90% din cazuri.

Complementar, o data pe an, in lipsa oricarui simptom, femeile trebuie sa efectueze o ecografie incepand cu varsta de 25 de ani, respectiv o mamografie daca au peste 40 de ani. Mamografia poate detecta prezenta tumorilor inca dinainte ca acestea sa poata fi simtite prin palpare, deci in stadiul 0, cand sansele de supravietuire sunt de 100%.

Surse:

http://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/self_exam/bse_steps
http://www.nationalbreastcancer.org/breast-self-exam