Indicele de masa corporala este un raport intre inaltime si greutate. Acest raport este o valoare numerica. In urma calcularii indicelui de masa corporala, rezultatul se poate incadra in limite normale sau nu.Valorile care se abat de la intervalul considerat sanatos sunt atat cele mai mici decat limita normala (cand persoana este prea slaba), cat si cele mai mari decat limita normala (cand persoana are greutate in plus peste cea considerata sanatoasa). Un caz special il reprezinta valorile aflate mult peste limita normala (peste 30), cand cantitatea de grasime din corp este un pericol pentru sanatate sub toate aspectele, iar persoana este considerata obeza.
Cum se calculeaza Indicele de masa corporala?
1. Masoara-ti inaltimea. Noteaza rezultatul masuratorii in metri (cu centimetrii ca zecimale – de exemplu, 1,7m inseamna un metru si 70 de centimetri).
2. Inmulteste-ti inaltimea in metri cu ea insasi. De exemplu, 1,7×1,7=2,89. Noteaza rezultatul.
3. Cantareste-te si noteaza-ti greutatea in kilograme (de exemplu, 75kg).
4. Imparte greutatea in kilograme la rezultatul inmultirii inaltimii cu ea insasi (de exemplu: 75/2,89=25,9).
Rezultatul este indicele tau de masa corporala.
Care este intervalul sanatos al indicelui de masa corporala?
Un indice de masa corporala in limite normale este intre 18,5 si 24,9. In exemplul calculat mai sus, persoana respectiva e un pic cam plinuta si ar fi bine sa mai slabeasca putin.
Ce trebuie sa faci daca ai un indice de masa corporala in intervalul normal?
Nimic. Incearca sa te mentii la mijlocul intervalului. Daca tinzi spre limita superioara, inseamna ca trebuie sa fii mai atenta la mancare si sa faci mai multa miscare. Daca tinzi spre limita inferioara, inseamna ca poti sa-ti permiti oricand o gogoasa in plus.
Ce trebuie sa faci daca ai un indice de masa corporala mai mare decat limita normala?
Trebuie sa slabesti. Cu cat te indepartezi de limita superioara a intervalului normal, cu atat sanatatea ta este mai in pericol. Pe langa diversele riscuri legate de circulatie, inima, ficat, sistemul osos, greutatea corporala mare este un factor de risc important pentru cancerul la san. Prin urmare, daca indicele tau de masa corporala e mai mare de 24,9, e timpul sa incepi o dieta. Daca diferenta nu e mare, poate fi suficient sa renunti la gogoasa despre care spuneam mai sus sau sa mergi 30 minute in plus pe jos in fiecare zi. Daca diferenta e mare, trebuie sa te apuci de o dieta serioasa si sa-ti schimbi stilul de viata: sa mananci mai putine grasimi, sa te stresezi mai putin, sa dormi mai mult, sa faci mai multa miscare zilnic. Daca ai un indice de masa corporala mai mare de 30, trebuie sa incepi sa slabesti ACUM.
Ce trebuie sa faci daca ai un indice de masa corporala mai mic decat limita normala?
Sa mananci. Daca nu functioneaza asa, mergi la un medic, care va evalua situatia si va incerca sa gaseasca si sa trateze cauzele pentru care greutatea ta corporala e mai mica decat normal.
Circumferinta taliei
Circumferinta taliei nu este o masuratoare necesara doar la croitor sau in magazinul de imbracaminte. O circumferinta a taliei mai mare decat limita maxima este asociata cu diverse riscuri pentru sanatate, inclusiv cu risc crescut de a dezvolta cancer la san, din cauza ca grasimea corporala tulbura echilibrul hormonilor estrogen si progesteron din organism, dezechilibru corelat cu riscul crescut de cancer de san.
Care este o circumferinta sanatoasa a taliei?
Sub sau exact 80 de centimetri este ideal. Mai mult de 88 de centimetri indica existenta unui depozit prea mare de grasime in zona abdominala. Daca ai si un centimetru peste aceasta valoare, trebuie sa slabesti. Cu cat diferenta este mai mare, cu atat este mai important sa incepi cat mai repede o dieta si un program regulat de exercitii fizice.
Bibliografie:
https://www.breakthrough.org.uk
https://www.nhlbi.nih.gov