Probabil ai sau ai auzit de vreo bunica longeviva, care mergea la sapa si bea zilnic cate un pahar, doua de tuica, pe care le stingea cu slana si ceapa, apoi isi sufleca manecile si termina de sapat. Iar, seara, la masa, prefera sa se cinsteasca cu bunicul dupa o zi de munca grea. Astfel de povesti nu sunt rare, dar nici nu alcatuiesc regula generala, ci, mai degraba, exceptiile.
Explicatia pentru astfel de povesti este simpla: factorii de risc pentru cancerul de san sunt destui, dar posibilitatea de a dezvolta un astfel de cancer apare dintr-o combinatie a acestora, printre care: cei genetici, de mediu, nivelul de activitate fizica, nivelul de stres, hormonii, alimentatia si asa mai departe. Cu alte cuvinte, nu stii ce a protejat-o pe bunica cea norocoasa, astfel incat a scapat de cancerul de san (si poate nu stii nici de ce alte boli a suferit), desi nu prea obisnuia sa bea apa.
Asadar, de ce sa risti, bazandu-te pe povestea bunicii, cand poti sa faci, totusi, tot posibilul sa fii mai sanatoasa? Nu merita sa treci prin toata suferinta pe care o provoaca o astfel de boala, cata vreme este, totusi, la indemana ta sa alegi un stil de viata mai sanatos. Alcoolul este unul dintre factorii de risc cunoscuti pentru cancerul de san, iar recomandarea medicilor este clara: nu bea alcool decat in cantitati mici si nu bea alcool in mod regulat.
Cum creste alcoolul riscul de a dezvolta cancer de san?
Mecanismul exact prin care alcoolul devine un factor de risc pentru cancerul de san este inca neclar. Totusi, una dintre ipoteze se refera la capacitatea alcoolului de a modifica nivelul hormonilor din organism, iar cel mai important astfel de hormon este estrogenul. O cantitate mare de estrogen este direct corelata cu risc crescut de cancer mamar, iar femeile care beau alcool (si barbatii!) au un nivel crescut al estrogenului in sange.
Cat de mare este riscul de a face cancer mamar in functie de cat alcool beau?
Una din zece femei care nu consuma deloc bauturi alcoolice va face oricum cancer de san (din cauza celorlalti factori favorizanti). Conform Breakthrough.org.uk, in procente, riscul este de aproximativ 11,5-12,5%.
In cazul femeilor care beau o unitate alcoolica pe zi (25ml de alcool tare sau 50 ml de coniac, o jumatate de pahar de vin sau o jumatate de halba de bere), riscul este de aproximativ 13,5% si creste constant, pana la circa 20%, la femeile care beau cate 6 unitati alcoolice in mod regulat. Nu pare mult, dar, daca bei adesea cate 3 halbe de bere sau 1 pahar si jumatate de vin, e suficient ca riscul tau de a face cancer mamar sa creasca la 20%. Adica, daca mai ai inca patru prietene cu care te intalnesti si consumati regulat alcool impreuna, una dintre voi va face cancer la san.
Cum poti sa reduci riscul de a face cancer de san?
Renunta la alcool sau consuma-l rar, la ocazii speciale, cu moderatie. Nu vei face cancer de san daca bei de ziua ta sau la nunta unei prietene mai mult de un pahar, doua, de sampanie, dar riscurile cresc enorm daca iti faci un obicei din a te relaxa in fiecare seara cu mai mult de o jumatate de pahar de vin.
Dar credeam ca un pahar de vin la masa este sanatos…
Este! Si este chiar recomandat sa consumi vin la masa, dar paharul sa nu fie plin (adica sa fie maxim o unitate alcoolica) si vinul sa fie rosu, sec (Cabernet Sauvignon, Pinot Noir). Vinul rosu sec contine un flavonoid, resveratrolul, care este o substanta antioxidanta ce se gaseste in sucul de struguri de culoare inchisa si care inhiba cresterea tumorala in anumite tipuri de cancer. In plus, vinul rosu consumat in acest fel (o unitate alcoolica sau sub o unitate) protejeaza inima si scade nivelul de colesterol.
Bibliografie:
http://www.breakthrough.org.uk
http://www.ynhh.org
Tag-uri: cancer la san, alcool, factor de risc, preventie