Ce este art-terapia?
Sa creezi arta, sa o vizualizezi si sa discuti despre ea sunt modalitati prin care oamenii pot gestiona conflicte emotionale, isi pot intensifica auto-constientizarea si isi pot exprima preocupari constiente si inconstiente cu privire la boala lor.Art-terapeutii utilizeaza fotografii, accesorii artistice si simboluri vizuale, precum si intelegerea comportamentului pentru a-i ajuta pe pacienti sa isi abordeze propriile preocupari si conflicte.
Art-terapeutii lucreaza cu pacientii individual sau in grup. Acesta furnizeaza materialele necesare pentru a crea tablouri, desene, grafica, sculpturi sau alte tipuri de obiecte de arta. Acest tip de terapie te poate ajuta sa iti exprimi sentimentele cu privire la cancer prin intermediul artei si te poate ajuta sa pui in discutie emotiile si preocuparile tale cu privire la boala. Intr-o alta forma de terapie prin arta, poti sa privesti diferite tipuri de arta, adesea fotografii si apoi sa discuti cu un terapeut despre ceea ce vezi.
Poate art-terapia sa ajute persoanele diagnosticate cu cancer?
Art-terapia este o terapie ce vizeaza atat corpul, cat si mintea. Societatea Americana de Cancer afirma faptul ca art-terapia nu s-a supus unor studii stiintifice riguroase care sa ii determine valoarea terapeutica in lucrul cu persoanele cu cancer, dar clinicienii au observat si au documentat beneficii semnificative printre persoanele care au participat la grupurile de terapie prin arta. Participarea la art-terapie sau crearea artei de unul singur poate fi, de asemenea, o forma eficienta de distragere a atentiei. Daca te gandesti la arta si daca o creezi, iti poti distrage atentia de la durere si anxietate.
Multi art-terapeuti cred ca aceasta forma de terapie functioneaza, in parte si datorita faptului ca actul de a creea arta influenteaza tiparele undelor creierului si substantele eliberate de catre creier. Ajuta persoanele sa isi exprimere emotiile ascunse, sa reduca stresul, frica si anxietatea si furnizeaza un sentiment de libertate.
Cum functioneaza art-terapia?
A creea arta impreuna cu un art-terapeut, te ajuta sa iti exprimi gandurile sau amintirile dureroase care sunt corelate diagnosticului de cancer. Acest lucru poate, in schimb, sa te ajute sa gestionezi dificultatile produse o data cu alfarea diagnosticului. In terapia conventionala pentru sanatatea mintala, persoanele discuta cu un consilier/ psihoterapeut. O importanta parte a procesului de vindecare este acela de a vorbi despre experientele dureroase sau traumatice care pot fi ascunse in subconstient. Cam in aceeasi maniera, a desena sau a picata o emotie sau un eveniment se poate dovedi un instrument care ii ajuta pe art-terapeuti sa te ghideze prin procesul gestionarii unor ingrijorari similare.
Sunt probleme sau complicatii asociate art-terapiei?
Art-terapia este considerata sigura si poate ajuta persoanele cu cancer sa se confrunte cu propriile emotii. Cu toate acestea, art-terapia nu vinde cancerul, ci este un plus la planul tau de tratament, avand potentialul de a fi placuta si productiva. Chiar si asa, ea nu ar trebui sa inlocuiasca ingrijirea si tratamentul furnizate de echipa medicala care te ingrijeste. Consulta intotdeauna un medic pentru mai multe informatii.
Ce este terapia prin dans?
Terapia prin dans foloseste miscarea pentru a-ti imbunatati starea de bine fizica si mentala. In occident si din ce in ce mai mult si la noi in tara, terapia prin dans este recunoscuta ca o forma de terapie complementara folosita in spitale si in centrele clinice pentru ingrjire a bolnavilor de cancer.
Ii poate ajuta terapia prin dans pe pacientii de cancer?
O serie de rapoarte clinice sugereaza faptul ca terapia prin dans te-ar putea ajuta sa obtii urmatoarele:
- sa iti dezvolti o imagine corporala pozitiva
- sa iti imbunatatesti imaginea de sine
- sa iti reduci stresul, anxietatea si depresia
- sa iti reduci izolarea sociala, durerea cronica si tensiunea musculara
- sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare
- sa iti gasesti o anumita stare de bine.
Pentru anumiti pacienti, terapia prin dans este o forma eficienta de exercitiu fizic. Cu toate acestea, terapia prin dans nu a fost suficient de cercetata pentru a sti, cu certitudine, daca exista beneficii unice in ceea ce priveste sanatatea pacientilor bolnavi de cancer sau pentru a se confirma efectele cu privire la preventie sau recuperare in cazul bolii.
Cum functioneaza terapia prin dans?
Beneficiile fizice ale terapiei prin dnas drept exercitiu fizic sunt bine documentate. Expertii au aratat faptul ca activitatea fizica intensifica eliberarea unor neurotransmitatori speciali in creier (endorfine), care aduc cu sine o stare de bine. De asemenea miscarea intregului corp prin dans intensifica functionarea altor sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul circulator, respirator, osos si muscular. Terapia prin dans te poate ajuta sa iti mentii forma fizica si sa te bucuri de placerea de a crea miscari ritmice cu propriul corp.
Exista probleme sau coplicatii asociate terapiei prin dans?
Pana in prezent, nu s-au inregistrat efecte secundare negative ale terapiei prin dans. Cu toate acestea, dansul este o forma de exercitiu fizic. Este important ca, inainte de a te inscrie intr-o program de antrenament fizic, indiferent de forma sa, sa iti consulti medicul – mai ales daca suferi de o afectiune cronica asemeni artritei. Medicul tau poate evalua in cee masura miscarile fizice implicate in terapia prin dans ar putea sa iti afecteze sistemul cardiovascular, al articulatiilor sau al muschilor.
Ce este terapia prin muzica?
Terapia prin muzica foloseste muzica pentru a promova vindecarea si pentru a imbunatati calitatea vietii. Este o forma complementara de terapie ce este folosita impreuna cu celelalte tratamente impotriva cancerului si este menita sa ii ajute pe pacienti sa gestioneze diagnosticul atat la nivel fizic, cat si mental. Terapia prin muzica poate presupune ascultarea unor melodii, creearea muzicii sau discutiile pe baza muzicii, alaturi de imageria ghidata pe muzica.
Ii poate ajuta terapia prin muzica pe pacientii de cancer?
Studiile stiintifice au aratat faptul ca terapia prin muzica are valori pozitive asupra corpului, a mintii si a spiritului copiilor si adultilor. Cercetatorii au descoperit faptul ca terapia prin muzica, folosita impreuna cu medicamentele antiemetice (medicamentele care reduc greata si varsaturile) pentru pacientii care primesc doze mari de chemioterapie, poate fi eficienta in a reduce simptomele fizice de greata si varsaturi. Atunci cand este folosita impreuna cu medicamentele ce reduc durerea, s-a demonstrat faptul ca muzica poate reduce intensitatea globala a experientei dureroase a pacientului si, uneori, poate rezulta in reducerea dependentei de medicamente pentru durere.
Muzica te poate ajuta, de asemenea, sa obtii urmatoarele:
- sa iti reduci stresul, nelinistea si frica
- sa iti imbunatatesti dispozitia
- sa iti reduci ritmul cardiac, tensiunea arteriala si ritmul respiratiei
- sa iti reduci depresia
- sa iti reduci insomnia
- sa iti reduci tensiunea musculara si sa iti ofere relaxare
Muzico-terapeutii cred ca:
- Ritmul este benefic. Muschii nostri, inclusiv muschiul inimii, se sincronizeaza cu ritmul muzicii. De exemplu, anumite melodii clasice se aproprie de ritmul unei inimi ce se odihneste (70 de batai pe minut). Muzica poate incetini o ritmul unei inimi care bate prea repede.
- Expresia de sine in terapia prin muzica poate releva ganduri si sentimente din inconstient si poate fi terapeutica, in acelasi fel in care psihoterapia s-a dovedit a fi terapeutica.
- Procesul creativ de a creea arta, indiferent ca eea este sub forma de muzica, pictura, sculptura sau dans, este unul benefic.
Cum functioneaza terapia prin muzica?
Terapia prin muzica poate fi incorporata in diferite medii. Oamenii pot asculta muzica de unii singuri sau in grup, alaturi de terapeuti pregatiti in acest domeniul sau fara cineva specializat. Poate fi atat de simplu, cum este ascultarea unui CD de catre cineva. Muzica selectata special in scop terapeutic poate fi difuzata in camerele de spital.
Muzico-terapeutii structureaza sedintele de terapie prin muzica astfel incat sa intampine o diversitate de nevoi. Unele dintre modurile prin care muzica este folosita ca terapie, sunt urmatoarele:
- improvizatie muzicala
- ascultare receptiva a muzicii
- compozitie muzicala
- discutii lirice
- imagerie si relaxare
- reprezentari muzicale
De exemplu, intr-o sedinta de terapie prin muzica care este gandita pentru a promova exprimarea de sine, terapeutul poate crea un mediu muzical si emotional care sa te incurajeze sa raspunzi prin revelarea unor experiente sau emotii personale. Sedinta poate cuprinde vorbitul dar si jocul de rol, dramatizarea, precum si muzica. De asemenea, terapeutul poate folosi cantatul si discutiile. Prin ascultarea de melodii cu versuri, terapeutul te poate incuraja sa vii cu cuvinte care apoi sa fie incorporate intr-un cantec unic, cu mesaj pozitiv.
Exita probleme sau complicatii asociate cu terapia prin muzica?
Terapia prin muzica, adaugata planului tau de tratament pentru cancer, are potentialul de a fi placuta si productiva, insa nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul si ingrijirea oferite de echipa medicala. Consulta intotdeauna un specialist pentru mai multe informatii.
Ce este imageria?
Imageria este o forma de distragere a atentiei. Implica exercitii mentale construite pentru a stimula mintea in a influenta starea de bine si de sanatate a corpului. Foloseste tehnici de vizualizare pentru a ajuta la reducerea stresului, anxietatii si depresiei, precum si pentru gestionarea durerii, reducerea tensiunii arteriale si usurarea unora dintre efectele secundare ale chemioterapiei.
Poate imageria sa ii ajute pe pacientii cu cancer?
Nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze modul in care imageria influenteaza celule canceroase. Mai degraba, aceasta este o tehnica de relaxare, similara meditatiei, care are alte efecte fizice si psihologie asupra corpului. In anumite cazuri, imageria a redus starea de greata si varsaturile asociate chemioterapiei, a redus stresul, a intarit sistemul imunitar, facilitand luarea in greutate, combaterea depresiei si reducerea durerii.
Cum functioneaza imageria?
Exista multe tehnici diferite de imagerie. O metoda cunoscuta este atingerea palmei, metoda ce implica asezarea palmelor pe ochi si imaginarea unei culori pe care o asociezi cu anxietatea sau stresul (de exemplu, rosu), apoi sa iti imaginezi o culoare pe care o asociezi cu relaxarea sau starea de calm (precum albastru). Vizualizarea unei culori linistite te poate face sa te simti mai relaxat si care, in schimb, iti poate imbunatati sanatatea si starea de bine.
O alta tehnica cunoscuta de imagerie este imageria ghidata. Imageria ghidata implica vizualizarea unei imagini sau a unui obiectiv specific si apoi imaginare modului prin care iti atingi obiectivul. Atletii utilizeaza, adesea, aceste tehnici pentru a-si imbunatati performanta.
Exista probleme sau complicatii asociate cu imageria?
Tehnicile de imagerie, adaugata planului tau de tratament pentru cancer, are potentialul de a fi placuta si productiva, insa nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul si ingrijirea oferite de echipa medicala. Consulta intotdeauna un specialist pentru mai multe informatii.