Diagnostic, Tipuri de Cancer

Cancerul de san la barbati

Ce este cancerul mamar la barbati?

Barbatii poseda o cantitate mica de tesut mamar non functional (tesutul mamar care nu poate produce lapte), concentrat direct in zona din spatele mamelonului, pe peretele toracic. Ca si in cazul cancerului de san la femei, cancerul de san masculin semnifica cresterea necontrolata, cu potential de raspandire a anumitor celule ale tesutului mamar. Aceste celule devin anormale, atat ca aspect cat si prin comportament, astfel ca sunt numite celule canceroase.

Tesutul mamar la tineri baieti si fete este format din structuri tubulare cunoscut sub numele de canale. La pubertate, ovarele unei fete produc hormoni feminini (estrogen), care determina canalele sa creasca si glandele de lapte (lobuli) sa se dezvolte la capetele canalelor. Cantitatea de tesut gras si conjunctiv din san creste, de asemenea, pe masura ce fetele trec prin pubertate. Pe de alta parte, hormonii masculini (cum ar fi testosteronul) secretati de catre testicule impiedica cresterea tesutului mamar si dezvoltarea lobulilor. Prin urmare, sanul masculin este format din canale nedezvoltate, predominant mici si o cantitate mica de grasime si tesut conjunctiv.

Cancerul mamar la barbati este destul de rar numarand doar 1% dintre cazuri. Aceasta afectiune este de 100 de ori mai intalnita la femei decat la barbati, iar majoritatea cazurilor se intalnesc la barbati de peste 60 de ani, desi poate aparea la barbati de orice varsta.

Care sunt factorii de risc si cauzele cancerului de san la barbati?

Asemenea cancerului mamar la femei, nici in cazul cancerului mamar la barbati cauza aparitiei nu a fost descoperita, dar atat factorii de mediu, cat si cei ce tin de ereditate este posibil sa joace un rol important in aparitia sa. Pentru cancerul de san la barbati au fost identificati urmatorii factori de risc:
Expunerea la radiatii
Expunerea la radiatia ionizanta (emisia de atomi radioactivi) a fost asociata cu acest tip de afectiune la barbati. Cei care au facut anterior sedinte de radioterapie pentru a trata tumori maligne la nivelul pieptului (de exemplu limfomul Hodgkin’s) prezinta un risc ridicat de a face cancer de san.

Hiperestrogenismul (nivel ridicat de estrogen)

Barbatii produc, de obicei, hormonul feminin estrogen în cantitati mici, dar in anumite conditii se produce o cantitate mai mare. Termenul ginecomastia se refera la afectiunea in care sanii unui barbat se maresc considerabil ca rezultat al nivelul crescut de estrogen. Majoritatea cancrelor la barbati au receptori de estrogen – insemnand ca au proteine pe suprafata celulelor ce pot recepta si transporta estrogenul de la membrana exterioara catre interiorul celulei. Doua boli in care barbatii au nivelul de estrogen peste limitele normale si care sunt asociate cu marirea sanilor este Sindromul Klinefelter (tulburare genetica ce afecteaza sexul masculin, baietii avand unul sau mai multi cromozomi X in plus, respectiv cromozomi Y) si ciroza hepatica. Obezitatea este, de asemenea, asociata cu productia cresuta de estrogen si cu marirea sanilor la barbati. Anumite produse pot determina aparitia ginecomastiei ca efect secundar atunci cand sunt luate perioade lungi de timp; printre acestea se numara cateva tipuri de medicamente ce trateaza tensiunea arteriala ridicata, medicamente ce reduc aciditatea din stomac, valium, tratamente importriva calvitiei si a canerului la prostata. Verifica atent efectele secundare ale acestor medicamente si asigura-te ca printre ele nu se afla si ginecomastia.

Sindromul Klinefelter

Acesta afectiune este mostenita afectand unul din 1000 de barbati. In mod normal, un barbat are doi cromozomi (X si Y); el a mostenit cromozomul X de la mama sa si cromozomul Y de la tatal sau. Barbatii cu acest sindrom au un cromozom X in plus de la mama, rezultand o serie genetica anormala de cromozomi XXY. Barbatii ce se afla in aceasta conditie produc niveluri mari de estrogen si dezvolta sani mai mari decat in mod normal, pilozitate faciala si corporala redusa, testicule mici si imposibilitatea de a produce sperma (infertilitate). Studiile au aratat ca riscul ca un barbat cu sindromul Klinefelter sa faca cancer mamar este de 50 de ori mai mare decat ale unui barbat care nu are aceasta afectiune.

Ciroza hepatica

Ciroza poate fi rezultatul unui alcoolism cronic, unei hepatite virale cronice sau a unei boli genetice rare, care au ca rezultat acumularea de substante toxice în ficat. Ficatul produce proteine importante care influenteaza transportul si livrarea de hormoni de sex masculin si de sex feminin, prin fluxul sanguin. Cu ciroza, functia hepatica este compromisa, iar nivelurile de hormoni de sex masculin si de sex feminin in fluxul sanguin sunt modificate. Barbatii cu ciroza hepatica au niveluri sanguine mai ridicate de estrogen si au un risc crescut de a dezvolta cancer de san.

Ereditatea

Studiile epidemiologice au aratat ca barbatii care au mai multe rude cu cancer de san au, de asemenea, un risc crescut de dezvoltare a bolii. In special, barbatii care au mostenit mutatii in cancer asociate cu gena BRCA-2 au un risc crescut de a dezvolta cancer de san, cu un risc de aproximativ 6% pentru dezvoltarea cancerului de san. BRCA-2 este o gena de pe cromozomul 13, care functioneaza in mod normal in inhibarea cresterii celulare. Mutatii in aceasta gena duce la un risc crescut de dezvoltare a cancerului de san, ovarian, si de prostata. O parte din cazurile de cancer de san la barbati sunt considerati a fi atribuite mutatiei BRCA-2. Rolul genei BRCA-1, care a fost asociata cu cancerele de san mostenite la femei, nu este la fel de clar definit pentru cancerul de san la barbati.

Folosirea Finasteridelor

Finasteride (cunoscut comercial ca Proscar, Propecia, Fincar, Finpecia, Finax, Finast, Finara, Finalo, Prosteride, Gefina, Appecia, Finasterid IVAX, Finasterid Alternova), un medicament care a fost utilizat pentru a trata calvitia, precum si hiperplazia benigna de prostata (extindere de prostata) si pentru a preveni cancerul de prostata, poate fi asociat cu un risc crescut de cancer mamar. Pe durata studiilor clinice pe acest medicament nu a fost raportat un risc crescut pentru sanatate. Cu toate acestea, peste 50 de cazuri de cancer mamar au fost raportate in intreaga lume la barbatii care iau acest tip de medicament. Sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica daca exista, de fapt, o relatie cauzala intre medicament si boala.

Tipuri de cancer mamar la barbati

Cel mai frecvent tip de cancer mamar este carcinomul ductal infiltrativ, care este, de asemenea, un tip comun de cancer de san la femei. Carcinom ductal se refera la cazurile de cancer cu origini in conductele (structuri tubulare) ale sanului si termen infiltrare inseamna ca celulele canceroase s-au extins dincolo de canalele in tesutul din jur. Pe de alta parte, cancerele lobulare (cancere ale glandelor mamare), frecvente la femei, sunt extrem de rare la barbati, deoarece tesutul mamar masculin normal nu conține lobuli.
Alte tipuri mai puțin frecvente de cancer de san care au fost raportate la barbati includ carcinomul ductal in situ (cancer in conductele care nu s-a extins dincolo conductele insele), phylloides cystosarcoma (un tip de cancer al tesutului conjunctiv din jurul conductei), si boala Paget a sanului (un cancer care implica pielea mamelonului). Alte tipuri de cancer de san care apar la barbati sunt menţionate pentru metoda lor de crestere si aspectul microscopic al celulelor canceroase, inclusiv carcinom papilar, carcinom inflamator si carcinomul medular.
Aproximativ 85% din cancerele de san la barbati au receptorii de estrogen asupra membranelor lor celulare. Receptorii de estrogeni asupra membranelor celulare permit moleculelor de estrogen sa se lege de celulele canceroase. Estrogenul care se leaga de celulele canceroase pot stimula cresterea si multiplicarea celulara.

Care sunt simptomele si semnele cancerului mamar la barbati?

Cel mai frecvent semn al cancerului de san la barbati este o masa firma, nedureroasa situata chiar sub mamelon. Poate fi singurul simptom. Marimea medie a cancerului de san la barbati, atunci cand se descopera prima data este de aproximativ 2,5 cm in diametru. Cancerul poate determina modificari ale pielii in zona mamelonului. Aceste modificari pot include ulceratii ale pielii, incretirea ei si formarea unor gropite, roseata sau scalare a mamelonului, sau de retragere (de cotitura spre interior) a mamelonului. Scurgere sangeroasa sau opaca la nivelul mamelonului pot, de asemenea, sa apara. Mai putin de 1% din cazuri sunt bilaterale (care apar pe ambele parti).
Cancerul de san care s-a raspandit (metastaze) la oase poate produce, de asemenea, dureri de oase, in locurile cu metastaze. Cancerul de san avansat poate produce, de asemenea, simptome tipice multor tipuri de cancer, inclusiv stare generala de rau, slabiciune si pierderea in greutate. Cancerul de san la barbati se poate raspandi la multe alte organe si poate provoca alte simptome, de asemenea.