Interviu redactat in colaborare cu asis. univ. dr. Ciprian Cirimbei, medic primar chirurgie generala, sectia Chirurgie Oncologica I, Institutul Oncologic Bucuresti, „Prof. Dr.Alexandru Trestioreanu”
– Ce presupune pregatirea preoperatorie pentru mastectomie?
– Pregatirea preoperatorie pentru mastectomie presupune efectuarea unei serii de teste uzuale, de evaluare a functiei renale (uree, creatinina), hepatice (transaminaze, bilirubina, coagulograma) si bineinteles o hemograma, electrocardiograma si radiografie pulmonara. Scopul acestor investigatii este de a evalua statusul general al pacientei si de a depista, eventual, alte afectiuni – hepatite virale infraclinice, metastaze hepatice etc. Obligatorie este evaluarea imagistica computer tomografica pentru a depista eventuale diseminari ale neoplasmului mamar sau neoplazii viscerale cu alte localizari.
– Exista si anumite investigatii indicate inainte de anestezie?
– Odata cu realizarea tuturor investigatiilor medicale, anestezistul va efectua un consult preanestezic pentru a identifica eventualele afectiuni cardio-pulmonare, in special, cu risc anestezic si de a solicita consulturi suplimentare cardiologice, pneumologice sau endocrine. De asemenea, acesta va indica tipul de anestezie cel mai adecvat, conditiile de intubatie oro-traheala si alte particularitati ale pacientei. Nu in ultimul rand, anestezistul o va informa pe pacienta cu privire la riscurile legate de anestezie si va solicita semnarea consimtamantului anestezic.
– Cat de importanta este consilierea psihologica inainte de operatie?
– Este de dorit ca inainte de interventia chirurgicala, pacienta sa discute cu un consilier psihologic. Din pacate, acest lucru nu este practicat in mod constant in Romania, avand in vedere ca mastectomia este o interventie mutilanta, cu impact psihologic negativ, la o pacienta care este deja afectata de diagnosticul de cancer. Ideea vindecarii definitive si complete, bineinteles in stransa legatura cu celelalte tratamente radio-chimioterapice, coroborat cu posibilitatile de corectie prin chirurgia plastica (reconstructia sanului cu implant sau lambouri musculare) ar trebui sa vireze pozitiv balanta psihologica la pacientele care resimt mai pregnant starea de boala.
– Recomandati un anumit regim alimentar inainte de operatie?
– In privinta regimului alimentar nu se impun restrictii alimentare majore. Preoperator, se recomanda un regim hidric in ultimele 12 ore si absenta ingestie de orice fel, cu cel putin 6 ore preoperator.
– Ce presupune pregatirea intraoperatorie?
– Pentru derularea in conditii de asepsie a actului operator, trebuie avuta in vedere pregatirea campului operator print: spalarea bolnavului cu antiseptice dedicate, aseptizarea cu solutii betadinate, amestec de alcool si compusi iodati, instalarea campurilor sterile si expunerea adecvata cu bratul in extensie la 900 pentru a facilita abordul in zona axilara in vederea extirparii ganglionilor. Mastectomiile radicale sau rezectiile limitate mamare se desfasoara cel mai frecvent sub anestezie generala cu intubatie oro-traheala, pacientul beneficiind de sedare, analgezie, hipnoza si miorelaxare.
– In ce consta monitorizarea postoperatorie a pacientului?
– Monitorizarea imediata postoperatorie presupune urmarirea functiilor vitale, respiratorii si cardiace, cu sanctionarea adecvata a oricarei abateri si monitorizarea plagii postoperatorii si a drenajelor instalate. Se urmareste aparitia posibilelor sangerari postoperatorii, a hematoamelor, seroamelor sau suprainfectia plagilor.
– Este indicata o anumita medicatie?
– Medicatia postoperatorie include antibioterapia profilactica, de obicei pentru 24-48 ore, administrarea de anticoagulante pentru preventia trombemboliilor timp de minim 5-7 zile si, bineinteles, continuarea tuturor tratamentelor specifice administrate preoperator.
– Este indicat drenajul limfatic pentru pacientele supuse mastectomiei?
– Pentru mentinerea functionalitatii bratului homolateral sanului operator, este foarte importanta gimnastica recuperatorie postmastectomie, care presupune miscari simple, ce pot fi efectuate cu usurinta de fiecare pacienta. De asemenea, poate fi necesar realizarea unui masaj de drenaj limfatic al bratului, recomandat a fi monitorizat de un kinetoterapeut, avand in vedere ca mastectomia se insoteste frecvent si de limfadenectomia axilara ce aduce tulburari in circulatia limfatica a bratului.