Interviu redactat in colaborare cu dr. Diaconu Cristian, medic specialist medicina interna, C.M.I. Dr. Diaconu Cristian, Policlinica Vitan
-Cauzele de natura hormonala sunt cunoscute pentru aparitia cancerului de san. Puteti sa ne detaliati acest aspect?
-Hormonii sexuali feminini, estrogenii, sunt o cauza importanta a aparitiei cancerului de san, ei stimuland proliferarea celulara si implicit riscul de aparitie a unor mutatii care stau la baza bolii canceroase. Astfel, femeile la care ciclul menstrual a inceput la o varsta mai frageda, sub 12 ani, si cele la care menopauza survine mai tarziu, dupa 55 ani, au un risc mai mare de cancer mamar, deoarece produc pe parcursul vietii o cantitatea totala mai mare de estrogeni. De asemenea, utilizarea indelungata a contraceptivelor orale, care contin estrogeni, creste usor riscul de aparitie a bolii. In plus, progestativele injectabile determina o crestere usoara a incidentei acestui tip de cancer, iar terapia hormonala de substitutie la menopauza creste semnificativ riscul de cancer de san. Femeile care nu au copii sau care au avut primul copil dupa varsta de 30 ani au si ele un risc usor crescut. Sarcinile multiple scad riscul aparitiei cancerului de san, mai ales daca s-au produs la o varsta mai tanara.
-Cum poate fi indepartata sau ameliorata aceasta cauza?
-Pentru a scadea riscul aparitiei cancerului de san, femeile pot sa foloseasca contraceptivele orale microdozate. De asemenea, trebuie sa evite terapia de substitutie hormonala la menopauza, precum si alaptarea prelungita a bebelusilor. De preferat este ca primul copil sa fie conceput la o varsta tanara, intre 20-30 ani.
Exista riscul aparitiei osteoporozei la persoanele care au fost supuse anexectomiei bilaterale, ca urmare a imbolnavirii de cancer de san?
Anexectomia bilaterala este o procedura necesara la pacientele cu cancer de san hormono-sensibil, ce presupune indepartarea ovarelor. Din pacate, ca urmare a acestei proceduri, dispare sursa de estrogeni care are un rol protector de prevenire a osteoporozei.
-Care sunt semnele osteoporozei?
-Semnele sesizabile ale osteoporozei sunt: scaderea in inaltime, fracturile care apar mai usor decat ar trebui sau ne-am astepta, postura aplecata, durerile de spate care apar din cauza unor vertebre fracturate sau tasate.
-Cum putem preveni instalarea osteoporozei la femeile diagnosticate cu cancer de san?
-In acest sens, este utila alimentatia bogata in calciu: lactate, branzeturi, inclusiv tofu din soia, spanacul, varza kale, broccoli, migdale, seminte de susan sau cereale imbogatite cu calciu. De
asemenea sucul de portocale este bun deoarece contine vitamina C care faciliteaza absorbtia calciului; Este necesara si activarea vitaminei D prin expunerea usoara la soare si activitatea fizica moderata, dar zilnica. O alta metoda de preventie foarte eficienta este efectuarea anuala a osteodensitometrie (testul DEXA) care indica medicului specialist daca exista o scadere a densitatii osoase mai rapida decat cea caracteristica varstei. In functie de acest aspect se poate institui la timp tratamentul specific. In prima faza apare asa-numita osteopenie, adica o scadere usoara a densitatii osoase, care ulterior, peste o anumita limita, se transforma in osteoporoza. Daca in faza de osteopenie se instituie un tratament corect, progresia spre osteoporoza poate fi prevenita sau incetinita.
-Este decontat testul DEXA de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate?
-Testul DEXA este decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fiind gratuit cu trimitere de la medicul specialist aflat in contract cu CNAS. Recomand tuturor doamnelor aflate la menopauza, fie produsa de varsta, fie indusa chirurgical, cum este si cazul multor paciente cu cancer de san, sa mearga la medic pentru depistarea si tratarea precoce a osteopeniei si osteoporozei.