Sexualitatea nu se limiteaza strict la relatiile sexuale, ci poate sa integreze stimularea simturilor, tandretea si atentia unuia pentru celalalt. Cancerul la san si tratamentul adiacent poate sa afecteze sexualitatea, dar nu altereaza capacitatea voastra de a resimti placerea sexuala, provocata de managaieri, de exemplu.Nu exista o definitie a vietii sexuale „normale” : in general, vorbim despre a gasi impreuna cu partenerul vostru placerea de a fi unul cu celalalt.
Efectele cancerului la san asupra sexualitatii depind de tratamentele administrate (operatii chirurgicale, radioterapie, terapie hormonala sau terapie personalizata), mai depind de severitatea bolii si de modul in care se manifesta relatia unuia cu celalalt inainte de aparitia cancerului. Anumite schimbari sunt temporare, altele pot fi definitive.
In lupta cu cancerul poate interveni oboseala, diminuarea dorintei sexuale, dureri, modificari ale corpului, probleme de fertilitate sau chiar menopauza precoce. Aceste repercursiuni ale bolii afecteaza viata intima si sexuala a femeii si cea de cuplu.
Mentinerea sau reluarea vietii sexuale necesita, de fiecare data, respectarea perioadei de refacere si de regasire a individului bolnav si atentia mentinuta consecvent asupra dorintelor si starilor celuilalt, pastrand comunicarea calitativa.
Oboseala
Senzatia de oboseala, diferita de cea pe care o putem trai in fiecare zi, poate persista pe termen lung dupa terminarea tratamentului, in ciuda odihnei. Aceasta poate cauza o pierdere de interes fata de intimitate si viata sexuala.
Diminuarea dorintei sexuale (diminuarea libido-ului)
Se intampla frecvent ca persoanele diagnosticate cu cancer si partenerii lor sa se confrunte cu anxietate din cauza socului psihologic asociat bolii si incertitudine asupra viitorului (consecintele tratamentului, teama ca boala sa recidiveze, etc.). Aceste preocupari pot sa le perturbe intimitatea si exprimarea sexualitatii. O persoana deprimata se poate retrage din punct de vedere sexual pentru a-si prezerva energia fizica.
Tratamentele, cum ar fi unele tipuri de chimioterapie si antidepresive, pot perturba sau reduce dorinta sexuala. La femeie, scaderea libido-ului este obisnuita pe parcursul tratamentului : in mai mult de 50% din cazuri si pana la 2 sau 3 ani dupa terminarea tratamentului. In general, aceste efecte secundare dispar dupa terminarea tratamentului.
Durerile
Boala, tratamentele si efectele lor secundare pot sa antreneze dureri fizice importante inducand oprirea activitatii sexuale. Modalitatea prin care durerea este perceputa de pacienta, este un fenomen complex. Numeroase procese psihologice si emotionale participa la aceasta experienta.
Perturbarea echilibrului hormonal al femeii provocat de sedintele de radioterapie, chimioterapie sau hormono-terapie, pot fi responsabile cu dureri in timpul actului sexual. Diverse tratamente si consiliere adaptate pot sa reduce aceste dureri. Este deosebit de important ca medicul sa afle despre durerile din timpul activitatii sexuale.
Modificarea corpului
Pierderea parului, scaderea sau acumularea in greutate sau mastectomia pot sa aiba incidenta asupra modului in care pacienta bolnava de cancer percepe viata intima si sexuala. Aceste modificari pot sa necesite timp de adaptare (pentru persoana bolnava sau pentru cuplu).
Dupa efectuarea unei mastectomii, impactul fizic si psihologic este foarte intens si poate sa aduca modificari asupra contactului fizic si social al pacientei. Confruntarea cu noile transformari ale corpului in fata oglinzii sau fata de ceilalti, poate sa fie foarte dificila.
Probleme cu fertilitatea
Fertilitatea este capacitatea biologica de a avea copii. Fertilitatea variaza de la un individ la altul si de la un cuplu la altul. Dincolo de aceste variatii, fertilitatea femeii este maxima in jurul varstei de 20 de ani si se diminueaza progresiv pana la 35 de ani, mult mai rapid dupa 35 de ani, si dispare complet in jurul varstei de 45 de ani.
Cancerul de san si tratamentele lui pot sa reduca fertilitatea. Este important sa se faca diferenta dintre fertilitate si problemele sale ulterioare (hipofertilitate sau sterilitate) si capacitatea de a avea o viata sexuala satisfacatoare (a simti si a darui placere).
Impactul ulterior al cancerului si al tratamentului sau asupra vietii sexuale actuale si fertilitate sunt subiecte care trebuie abordate impreuna cu medicul, in special in cazul pacientelor tinere.
Menopauza precoce
Anumite tratamente ale cancerului de san (hormoterapie, ablatie, iradierea ovarelor, chimioterapie) provoaca menopauza precoce.
Aceste consecinte ale menopauzei pot diminua apetitul sexual, insa exista medicamente care pot sa provoace o dorinta sexuala mai mare si pot fi prescrise de medic sau ginecolog.
Comunicarea in relatia de cuplu
Daca aveti un partener, cel mai bine este sa discutati cu el despre ceea ce simtiti in timpul tratamentului si despre sexualitatea voastra. Impartasirea acestor etape ale bolii asigura comunicarea si echilibrul in cuplu. Nu ezitati sa abordati impreuna cu partnerul vostru temerile voastre, dificultatile, problemele sau preocuparile legate de sexualitate.
Sexualitatea se simte diferit pentru fiecare. Partenerul vostru nu are aceleasi reactii sau sentimente ca voi fata de efectele cancerului sau a tratamentelor. Daca veti comunica cu partenerul vostru despre temerile voastre fata de mastectomie, de exemplu, acesta va poate ajuta sa depasiti drama cu care va confruntati cand placerea sexuala se diminueaza si cand va temeti ca nu mai sunteti atragatoare pentru el.
Sexualitatea depinde de factorii fiziologici, dar si de cei psihologici si de relationare. Este important sa explorati, cu ajutor profesional (ginecologi, sexologi, psihologi), originea tulburarilor dorintei sexuale tratandu-le din punct de vedere emotional si fizic.
Bibliografie: Eliane Marx, psiholog clinician, Strasbourg
www.e-cancer.fr