Nutritie, Preventie

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?

Cum 1 din 10 cazuri de cancer (printre care si cancerul de san) ar putea fi prevenite cu minimul efort de a manca sanatos in fiecare zi, este deosebit de important sa stim cat mai exact ce inseamna o hranire corecta. Stim cu totii ca exista o multime de ziare, reviste si televiziuni care au rubrici speciale dedicate alimentatiei sanatoase, insa, adesea, informatiile pe care le ofera sunt contradictorii.

Auzim, din ce in ce mai des, despre efectele miraculoase ale unui aliment sau al altuia pentru prevenirea diverselor forme de cancer si, firesc, ne dorim sa consumam din ce in ce mai mult din alimentul respectiv, in speranta ca, in acest fel, vom putea fi mai sanatosi. Desi chiar exista alimente-minune, ca broccoli, sfecla rosie, patrunjelul, lamaia si multe altele despre care stim ca au efect benefic asupra organismului, totusi, daca ne bazam dieta zilnica numai pe acestea este foarte posibil sa nu putem mentine un astfel de stil de viata pe termen lung. Si nu pentru ca ne-ar lipsi vointa sau bunavointa, ci pentru ca fie ne plictisim de o dieta monotona si cedam tentatiilor, fie suntem atat de ocupati si obositi de stilul de viata modern incat este aproape imposibil sa putem pregati toate cele necesare pentru a urma o dieta speciala.

Si atunci, care e solutia pentru o alimentatie sanatoasa?

Suntem tentati sa adoptam o atitudine de tipul „totul sau nimic”, adica incepem o dieta in forta, ne tinem de ea cateva zile, apoi ne copleseste tot ce avem de facut pentru a o mentine, asa ca renuntam total. Apoi, inevbitabil, apar sentimentele de vina si esec.

Aceasta atitudine este gresita si paguboasa, deci asta trebuie sa schimbam, in primul rand. Orice schimbare de durata se face cu pasi mici. Asta inseamna ca, daca vrei sa previi o boala grava, cum este cancerul la san, nu trebuie sa renunti la alimentele care iti plac si sa le inlocuiesti cu frunze si seminte! Tot ce trebuie sa faci la inceput este sa mananci ceva mai putine alimente considerate nesanatoase si ceva mai mult din cele considerate sanatoase. In timp, pe masura ce descoperi gusturi noi si te obisnuiesti cu alimente pe care nu le consumai in mod obisnuit, poti ajusta cantitatea de alimente din fiecare grupa, astfel incat farfuria ta sa fie cat mai sanatoasa!

O alimentatie sanatoasa trebuie sa fie echilibrata.

Aceasta inseamna ca trebuie sa te feresti, de fapt, de extreme; adica poti sa te bucuri de toate alimentele care iti plac, fara sa faci excese, fara sa excluzi anumite grupe alimentare (asa cum „recomanda” multe diete la moda).
Problema este ca societatea noastra e mereu pe fuga si „tentatiile” sunt din ce in ce mai nesanatoase, chiar daca au gust bun si astampara foamea. Cum faci sa scapi de ele si sa alcatuiesti meniuri rapide, gustoase si sanatoase?

Simplu:

Pune in farfurie mai multe…

… fibre!

Adica inlocuieste painea alba cu paine integrala, orezul prefiert cu orez nedecorticat, cerealele expandate, pline de zahar si arome, cu amestecuri de ovaz, fulgi de porumb si stafide (muesli), o prajitura cu un fruct, un biscuite obisnuit cu unul din faina integrala si asa mai departe. Mananca fructele cu tot cu coaja (si alege fructe cu provenienta sanatoasa, organice sau de tara, din surse de incredere, pe cat posibil crescute fara stropirea cu diverse chimicale).
Pe langa imbunatatirea evidenta si rapida a digestiei, alimentele care contin multe fibre ajuta si la slabit!

… fructe!

O gustare nu trebuie sa fie neaparat un senvis! Un fruct si un biscuite cu faina integrala pot invinge foamea de la ora 10, la fel si o lingura de magiun fara zahar adaugat, amestecata intr-un borcan de iaurt! Bananele sunt gata ambalate si au aproximativ 100 de calorii pe bucata, un ciorchine de struguri poate inlocui punguta de drajeuri cu ciocolata, iar o para pasata, cu putina scortisoara presarata deasupra, e mai buna decat un pudding!
Fructele sunt dulciurile naturii si pot fi consumate proaspete, gatite sau uscate (atentie la cele uscate, sa nu fie si confiate, pentru ca acest procedeu de conservare adauga zahar inutil fructului!).

… legume, leguminoase, radacini, tulpini si frunze!

Fasolea pastai, morcovul, telina, ardeiul gras – toate acestea sunt adesea uitate, in favoarea popularelor rosii, a castravetilor si a verzei; de obicei participa la fierberea ciorbelor si a supelor, dar sunt excelente in salate de toate felurile. Spanacul nu trebuie sa fie folosit doar primavara si, in orice caz, nu doar facut terci cu usturoi – spanacul este minunat in salate de legume, ca garnitura usor perpelita in ulei de masline, ca adaos la supa!
Cauta retete si incearca tot felul de combinatii! O sa ai surprize placute, pentru ca vegetalele sunt deosebit de gustoase, si pe lume nu sunt numai cartofii si ceapa!
Pune in farfurie mai putina…

… carne rosie!

Daca vei ajunge sa consideri carnea rosie ca pe un condiment, menit sa dea gust mancarurilor, si nu sa fie vedeta farfuriei, ai castigat. Carnea rosie (vita, porc, miel) participa cu proteina la dieta zilnica si este satioasa, dar in cantitate mare nu este recomandata – pe termen scurt, constipa si da o stare de „preaplin”, iar pe termen lung este asociata cu mai multe tipuri de cancer si, din cauza grasimilor, cu cancerul la san, boli de inima si accidente vasculare cerebrale.
Carnea de pui nu prezinta asocieri cu risc crescut de cancer, deci poate fi consumata in cantitate mai mare.

… carne procesata!

Mezelurile sunt gustoase si rezolva rapid un senvis facut pe fuga. Nu trebuie sa renunti de tot la ele, dar alege intotdeauna mezeluri cu carnea ca prim ingredient si cu cat mai multe componente al caror nume il poti citi usor cu voce tare. Cu alte cuvinte, cat mai putin aditivate si cu cat mai putina grasime saturata (slanina), care constituie un factor favorizant pentru cancerul la san.
Spune deci pas parizerului, cremvurstilor si salamului Victoria si alege sunca traditionala, fiarta, unde se vede bine fibra carnii. Sunca presata trebuie sa nu musteasca de apa, carnatii sa arate sanatos, dar nici prea roz si, neaparat, trebuie sa nu aiba prea multa grasime.
In plus, mezelurile nu se mananca in cantitati mari! 2-3 felii de salam de Sibiu sunt suficiente pentru 2-3 tartine cu paine integrala prajita. Ce e in plus, e exces.

… sare!

Si asa alimentele procesate pe care le cumparam sunt saturate de sare – sarea este un conservant excelent si potenteaza aroma. In cantitate mica, este chiar utila organismului, dar in cantitate mare dauneaza sanatatii. Reducerea cantitatii de sare din alimentatie nu coreleaza cu reducerea riscului de cancer la san, dar ajuta la slabire si la mentinerea unei stari generale de sanatate, ceea ce, indirect, contribuie la reducerea tuturor riscurilor de boala.
Dupa cum ai observat, secretul este moderatia, iar hrana sanatoasa nu reduce doar riscurile cancerului la san, ci si riscul de a face alte boli grave (alte tipuri de cancer, boli de inima) sau de accident vascular cerebral.
Schimba ceva din dieta zilnica ACUM. Pune in farfurie ceva in plus dintre alimentele sanatoase si scoate din farfurie un pic din cele grase si procesate. E atat de usor, de fapt, sa faci ceva sanatos pentru tine!
Bibliografie:

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/dietandhealthyeating/
http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/dietandhealthyeating/foodnutrientsandcancer/