A 2-a opinie, Diagnostic

Cere o a doua opinie!

De multe ori se intampla, ca persoane care tocmai au fost diagnosticate cu cancer, sa aiba un presentiment ciudat inainte de a incepe tratamentul recomandat.

Daca simti asa, ar fi bine sa faci in continuare cercetari pentru a te asigura ca diagnosticul este corect si planul de tratament are sens. Acest lucru include obtinerea unei a doua pareri.

A cere a doua opinie inseamna a consulta un alt specialist in domeniul cancerului de san sau o echipa de specialisti, pentru a revizui toate rapoartele medicale si rezultatele testelor, pentru a emite o parere cu privire la diagnostic si pentru a sugera optiuni de tratament. O a doua opinie poate confirma diagnosticul pus de primul medic si a planului de tratament.

De asemenea, poate oferi mai multe detalii cu privire la tipul si stadiul cancerului de san, poate prezenta optiuni suplimentare de tratament care nu au fost luate in considerare prima data si mai poate recomanda un plan diferit de actiune. Chiar daca ai avut deja un tratament, nu e prea tarziu pentru a obtine o a doua opinie. Un al doilea medic poate avea un rol important in punerea diagnosticului si in planul de tratament urmat, oferind orice sfaturi sau recomandari suplimentare.

Insasi ideea de a obtine o a doua opinie poate parea coplesitoare la inceput, mai ales atunci cand ai fost diagnosticata cu cancer de san. Ia timp si resurse pentru a gasi un al doilea medic, a te pregati emotional si a te ocupa de orice problema legata de asigurarea medicala care poate aparea. De asemenea, poate fi intimidant sa-i spui medicului tau curent ca vrei o a doua opinie.

Dar multe persoane cu cancer, in general, decid sa obtina a doua opinie, iar medicii sunt obisnuiti sa auda o astfel de cerere. De fapt, medicul tau, te poate ajuta sa gasesti un alt specialist.
Fara sa mai luam in considerare faptul ca unele companii de asigurari chiar cer un al doilea aviz, inainte de a incepe tratamentul.

Chiar si cei mai calificati medici, pot face greseli sau pot avea opinii diferite cu privire la ce e mai bine pentru situatia ta si tipul de cancer de san. De exemplu:

Patologul care initial se uita la tesutul de cancer de san la microscop ar putea pierde din vedere ceva sau poate lua o hotarare diferita de a altui patolog. Acest lucru afecteaza continutul raportului patologic, care ofera informatii critice cu privire la tipul de cancer de san pe care il ai si devine baza pentru luarea deciziilor de tratament.

De exemplu, cercetarile au aratat ca rezultatele testelor pentru statutul de HER2 sunt incorecte in 8% din cazuri, chiar si atunci cand testele se fac in laboratoare de specialitate, precum si statutul de HER2 poate varia, uneori, in functie de zona tumorii care este testata. Rezultatele testului HER2 inexacte impiedica femeile diagnosticate cu cancer de san sa obțina cea mai buna ingrijire posibila. In cazul in care toate zonele sau o parte a unui cancer de san este HER2-pozitiv, dar rezultatele testelor se clasifica ca HER2-negativ, este putin posibil ca medicii sa recomande tratament cu Herceptin (denumire chimica: trastuzumab) sau Tykerb (denumire chimica: lapatinib), chiar daca pacientul ar putea avea beneficii de pe urma acestor medicamente.

De asemenea, in cazul in care cancerul de san este HER2-negativ, dar rezultatele testelor se clasifica ca HER2-pozitiv, medicii pot recomanda tratament cu Herceptin sau tratament cu Tykerb, chiar daca este putin probabil sa existe şi beneficii si este expus la riscuri odata cu aest medicament. A primi o interpretare diferita fata de rezultatele initiale HER2 este doar un exemplu ca un al doilea aviz patologic inseamna o schimbare in planul de tratament al unei persoane. Cercetarile arata ca un al doilea aviz patologic poate schimba planul de tratament unei persoane in alte moduri, cum ar fi tipul de chirurgie si alte tratamente.

Radiologii pot interpreta rezultatele studiilor imagistice de san, cum ar fi mamografii, RMN si ecografii in mod diferit, sau pot face recomandari diferite despre care teste imagistice suplimentare trebuie efectuate. Interpretarea lor poate juca un rol important nu numai in diagnosticarea cancerului, dar, de asemenea, in planificarea tratamentelor cum ar fi radioterapia si interventia chirurgicala.
Doi chirurgi pot sa aiba opinii diferite cu privire la tipul sau gradul de interventie chirurgicala de care ai nevoie, precum si cu privire la cele mai bune optiuni de reconstructie pentru tine (daca alegeti reconstructie mamara). Radiologi si oncologi, de asemenea, pot avea opinii diferite cu privire la planul de tratament de pe urma caruia vei beneficia cel mai mult dupa o interventie chirurgicala, sau, in unele cazuri, inainte de operatie (in cazul in care este nevoie de tratament pentru a micsora zona canceroasa).