Dialog cu Medicul, Dr. Anca Simionescu

Diagnosticarea cancerului de san in timpul sarcinii

Interviu redactat in colaborare dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare in ginecologia-oncologica si medicina materno-fetala, Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Filantropia Bucuresti

-Ce probleme ridica diagnosticarea cancerului de san in timpul sarcinii?

-In timpul perioadei de graviditate, de obicei, medicul va examina sistematic sanii pacientei cu ocazia luarii in evidenta. In sarcina, glanda mamara sufera o serie de modificari fiziologice, creste in dimensiuni si isi modifica structura. Formatiunile mamare, numite tumori, care pot fi palpate si care persista, trebuie investigate. Desigur ca nu orice formatiune pe care o palpam in timpul sarcinii este un cancer. Poate fi vorba despre chisturi sau fibroadenoame care cresc in volum, insa este bine sa ne asiguram ca este vorba doar despre atat. Diagnosticul cancerului de san in sarcina se face prin biopsia histologica sau excizia sub anestezie locala si examen anatomopatologic a formatiunilor suspecte clinic si ecografic. Cu toate acestea, s-a constatat ca la femeile insarcinate se intarzie diagnosticul cu aproximativ doua luni si, ca de obicei, cancerele mamare se diagnosticheaza in stadii mai avansate spre deosebire de cancerele de col care se diagnosticheaza in stadii incipiente in sarcina.

-Care sunt semnele de alarma ale cancerului de san pe care le poate resimti o femeie insarcinata?

-Pacienta se poate prezenta fie cu o formatiune palpabila, fie poate sa prezinte o scurgere unipor si sanguinolenta. Dupa cum stiti, la nivelul mamelonului se deschid mai multe ducte care determina ca in al treilea trimestru de sarcina, odata cu formarea lactatiei, femeile sa poata experimenta scurgeri de lapte. Spre deosebire de acestea, o scurgere sanguinolenta trebuie sa le atraga atentia si sa le trimita catre o consultatie de specialitate. In stadiul IV al cancerului de san, exista semne inflamatorii precum pielea in coaja de portocala, rectractia mamelonara, zona care este rosie tumefiata. De aceea, recomandam ca orice formatiune tumorala care atrage atentia sa fie examinata de catre medicul obstetrician si, eventual, daca ea persista, sa se excluda un cancer la san.

-Din experienta dvs., in ce stadii este diagnosticat cancerul de san la femeile insarcinate?

-In trecut, pacientele se prezentau mai des cu forme inflamatorii ale cancerului de san, care sunt de obicei cancerele in stadiul IV. Astazi, datorita faptului ca dispensarizam pacientele de la inceput, odata cu luna a doua, acestea sunt mult mai atente si constiincioase. In timpul sarcinii, cel mai frecvent este diagnosticat cancerul de san in stadiile II si III si mai rar in stadiile I sau IV. Acest lucru inseamna ca formatiunile tumorale sunt totusi palpabile si au o anumita dimensiune.

-Se poate efectua ecografie mamara in timpul sarcinii?

-Ecografia mamara este un examen foarte bun in sarcina intrucat exista criterii ecografice de benignitate si criterii ecografice de malignitate, iar ecografia are si avantajul de a masura formatiunea tumorala. In functie de dimensiune, se poate stabili si stadiul, iar sub ghidaj ecografic se pot face punctii, atat ale formatiunilor tumorale, cat si punctii ganglionare. Noi putem examina in afara de glanda mamara si adenopatiile axilare si pe cele supraclaviculare. Pentru stabilirea diagnosticului, este important sa facem punctii histopatologice cu trucut-ul sau biopsii chirurgicale. Cu ajutorul unui dispozitiv se poate scoate sub ghidaj ecografic un fragment de formatiune tumorala, care apoi este examinat histopatologic si in urma caruia se poate pune un diagnostic clar. Acelasi lucru este valabil si in cazul ganglionilor palpabili, insa in sarcina, biopsierea acestora este mai dificila.

-Dar mamografii?

-Mamografia poate fi efectuata in timpul sarcinii pentru ca dozele iradierii sunt sub limita care ar putea fi toxică pentru făt. Ca o masura de precautie, pentru a proteja sarcina se poate efectua mamografie cu sort de plumb. Cu toate acestea, o mamografie normala in sarcina nu poate sa excluda un cancer. Mamografia este un examen foarte bun pentru depistajul microcalcificarilor suspecte, dar care se adreseaza femeilor peste 50 de ani, in afara sarcinii.

-Ce alte investigatii medicale sunt recomandate femeilor gravide pentru depistarea cancerului de san?

-In cazul unui cancer de san, in afara de diagnosticul cancerului care presupune stadializarea TNM, trebuie sa examinam bilantul de extensie la distanta a cancerului. Cancerul de san este un cancer care metastazeaza, iar prima statie ar fi pulmonara, apoi la nivelul ficatului, urmand metastazele osoase. Pentru metastazele pulmonare trebuie efectuate radiografii pulmonare, iar in cazul metastazelor osoase pot fi efectuate scintigrafii osoase. Este recomandat ca ambele investigatii sa fie amanate dupa momentul nasterii sau sa fie efectuate doar la pacientele cu simptomatologie clinica sugestiva.

-Ce rol are autoexaminarea in diagnosticarea cancerului de san in timpul sarcinii?

-In general, diagnosticul cancerului de san se pune clasic prin triada: examen clinic-ecografie-mamografie, care sunt valabile si in perioada de graviditate. Cu toate acestea, modificarile fiziologice, cum ar fi cresterea sanilor in volum, durerea la nivelul acestora si chiar unele formatiuni fiziologice palpabile la nivelul sanilor, pot induce in eroare pacienta. De aceea, autopalparea si atentia femeilor pentru propriul corp pot ajuta la stabilirea unui diagnostic precoce. Prognosticul cancerului de san depinde foarte mult de stadiul in care este descoperit si de raspunsul la tratamentele efectuate. Descoperit in stadii incipiente, cancerul de san este perfect curabil, cu conditia sa existe un tratament corect aplicat de la inceput pentru ca prognosticul depinde de primul tratament, chiar daca exista recidive.