Dialog cu Medicul, Dr. Monica Cirstoiu

Ductografia

Interviu redactat in colaborare cu conf. univ. dr. Monica Cirstoiu, medic primar obstetrica-ginecologie, sef Clinica Obstetrica-Ginecologie III, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

-Ce este ductografia?

-Ductografia sau galactografia este o tehnica imagistica de investigare a glandei mamare, care presupune injectarea unei substante de contrast intr-un canal galactofor, urmata de efectuarea unei mamografii in doua incidente standard.

-Caror femei le este indicata?

-Ductografia le este indicata pacientelor care prezinta secretie mamelonara unilaterala anormala si la care rezultatul mamografiei este normal. Prin aceasta tehnica este evaluat un singur canal galactofor. Este indicata tuturor pacientelor la care se suspicioneaza o tumora intraductala adica localizata in interiorul unui canal lactifer, aceasta putand fi benigna sau maligna. Cu toate ca, in majoritatea cazurilor este injectata o substanta radioopaca, se poate injecta si albastru de metil care este indicat pacientelor la care urmeaza sa se intervina chirurgical, astfel in timpul operatiei se pot pune in evidenta cu usurinta limitele tumorii.

-In ce consta investigatia medicala?

-Ductografia presupune intr-o prima etapa detectarea canalului galactofor anormal. Pacienta este rugata sa exprime mamelonul si, in conditii de asepsie si sub magnificatie, este evidentiat canalul galactofor anormal. In etapa a doua are loc cateterizarea canalului galactofor anormal. Odata ce canalul galactofor anormal a fost detectat, se introduce o canula foarte subtire in interiorul acestuia. Etapa a III-a presupune injectarea substantei de contrast. Se injecteaza aproximativ 1 – 2 ml de substanta de contrast radioopaca (se poate adauga si albastru de metil in vederea unui bun control intraoperator al limitelor tumorale). Urmatoarea etapa presupune efectuarea mamografiei in doua incidente standard in vederea obtinerii ductogramei (sau galactogramei). Ultima etapa este, bineinteles, interpretarea rezultatului.

-Ce poate indica rezultatul unei ductografii?

-Cele mai multe rezultate ale ductografiei sunt reprezentate de defecte de umplere determinate de prezenta unui papilom intraductal, adica o formatiune tumorala localizata in interiorul unui canal lactifer. In cazul unui asemenea rezultat este indicata interventia chirurgicala cu extirparea leziunii pentru a exclude o formatiune tumorala maligna. In cazul unei tumori de mari dimensiuni, se poate efectua punctie-biopsie sub ghidaj ecografic in vederea stabilirii diagnosticului histopatologic. Alte rezultate posibile sunt: dilatatia canalului galactofor, care apare in ectazia ductala mamara, obstructia distala a canalului lactifer, precum si rezultate fals pozitive – defect de umplere cauzat de prezenta unei bule de aer.

-Exista contraindicatii pentru realizarea unei ductografii?

-Ductografia este contraindicata pacientelor cu alergie documentata la substanta de contrast, pacientelor cu interventii chirurgicale la nivelul mamelonului si areolei mamare, pacientelor cu scurgeri mamelonare bilaterale (cel mai frecvent este o consecinta, cauza nefiind locala). Ductografia este dificil de efectuat la pacientele cu mamelon ombilicat.