Radioterapie, Tratament

Efecte pozitive si efecte negative ale radioterapiei

Tratamentul radioterapeutic dupa extirparea glandei mamare are rolul de a reduce rata recidivelor prin distrugerea focarelor canceroase reziduale care se pot afla in apropierea tumorei primare sau la o distanta anume fata de aceasta. Spre deosebire de chimioterapie, care transmite substante chimice anticanceroase in tot corpul, radioterapia tinteste zona afectata si imediata apropiere a acesteia pentru a transmite fascicule de protoni, producand astfel o iradiere partiala.

Aceasta tintire se datoreaza faptului ca 80-90% dintre recidive au loc in vecinatatea cicatricii rezultate in urma operatiei. Aspectele pozitive ale iradierii tintite pot fi sintetizate in continuare astfel:

Se diminueaza mult iradierea tesutului normal;

Se reduce toxicitatea acuta si cronica a tratamentului;

Aspectul estetic este mai bun;

Volumul de tesut mamar din care se poate dezvolta un cancer secundar este mai mic;

Nu se iradiaza nici plamanul, nici inima.

Pe de alta parte, radioterapia localizata are efecte secundare asupra organismul, pe care femeia le poate resimti sub forma de:
Senzatie de oboseala: poate aparea la cateva saptamani de la inceperea tratamentului, se instaleaza treptat si dispare treptat, odata cu terminarea tratamentului;
Modificari la nivelul pielii si a glandei mamare: roseata, cresterea sau scaderea sensibilitatii la nivelul glandei mamare, duritate la nivelul tesutului adipos al glandei. Majoritatea acestor modificari apar la 10-12 luni de la terminarea tratamentului radioterapeutic.

Scaderea poftei de mancare: femeile pot resimti alaturi de acest disconfort si o stare de greata, care va disparea odata cu incheierea tratamentului.
De asemenea, au fost inregistrate cazuri in care radioterapia a determinat limfedem sau edem limfatic din cauza iradierii ganglionilor limfatici. In cazuri rare, radioterapia poate determina aparitia cancerului dupa 5 ani de la terminarea tratamentului sub forma unor tumori maligne la nivelul muschilor sau oaselor.

Recomandari pe durata radioterapiei
Persoanele care urmeaza un tratament radioterapeutic la nivelul glandei mamare le este racomandat sa acorde o atentie si o importanta mai mare hidratarii si alimentatiei in aceasta perioada. Acestia sunt sfatuiti sa consume constant apa si sa adopte o dieta sanatoasa, care sa presupuna mese in cantitati mai mici, dar mai dese. De asemenea, igiena corporala este foarte importanta.