Miscare, Preventie

Exercitiile fizice pot preveni cancerul de san

Femeile care fac sport zilnic, cel putin 1h, reduc cu pana la 11% riscul de a face cancer mamar, indiferent de varsta si greutate. Acesta e rezultatul unui studiu prezentat de cercetatorii francezi la cea de-a IX editie a Conferintei europene dedicate cancerului mamar.
In urma a 37 de studii, la care au participat peste patru milione de femei, oamenii de stiinta francezi au observat ca femeile care faceau o ora de exercitii fizice pe zi erau mai putin predispuse riscului de a face cancer de san prin prisma faptului ca odata cu miscarea, femeile reuseau sa piarda din greutate, reducand astfel cantitatea de hormoni cancerigeni produsi de grasimea corporala.

Miscarea, eficienta si in cazul persoanelor diagnosticate cu cancer de san

Rolul benefic al excercitiilor fizie a fost demonstrat si in relatie cu femeile diagnosticate cu cancer de san. In acest sens, Dr. Kathryn Schmitz de la Universitatea din Pennsylvanya afirma pe baza studiilor coordonate ca exercitiile au rolul de a imbunatati starea de sanatate a pacientelor bolnave de cancer de san, poate creste rezistenta fizica, poate reduce nivelul de oboseala, poate creste stima de sine si, in cele din urma, poate duce la cresterea calitatii vietii.
In timpul sedintelor de chimioterapie, femeile pot resimti o stare de oboseala, uneori insotita chiar si de taierea respiratiei. In acest caz, specialistii recomanda exercitii fizice usoare, de genul mersului sau al plimbatului, care pot avea un impuls pozitiv asupra tonusului. Un sport contraindicat femeilor care urmeaza tratament chimioterapeutic este inotul. Din cauza faptului ca tratamentul slabeste sistemul imunitar, exista un risc crescut de infectii.

In cazul in care pacientele urmeaza sedinte de radioterapie, orice exercitiu fizic moderat este recomandat pentru imbunatatirea starii de sanatate. In acest sens, specialistii recomanda plimbarile, pilates sau yoga. Si in acest caz inotul este contraindicat deoarece sedintele de radioterapie pot afecta calitatea pielii, care in contact cu chimicalele din apa vor determina reactii adverse.

De asemenea, este important ca femeile care urmeaza terapie hormonala sa stie ca sunt expuse riscului de a face osteoporoza. Hormonoterapia reduce cantitatea de estrogen din organism sau blocheaza efectul estrogenului in celule, motiv pentru care este cu atat mai important sa faca miscare. Acestea isi pot mentine oasele puternice si pot evita aparitia osteoporozei printr-un tip de exercitii fizice care implica folosirea unor greutati. Fie se pot folosi de greutatea personala, iar in acest sens dansul si urcatul scarilor sunt extrem de eficiente, fie pot folosi greutate unui corp strain (sa nu depaseasca 2,5 kg), pe care sa-l ridice usor. In cazul in care au facut deja osteoporoza, este recomandat sa evite miscarile bruste precum saritul sau alergatul. Medicul specialist recomanda o lista speciala de exercitii pe care acestea le pot face pentru a reduce riscul de fractura sau de rupere a oaselor determinata de fragilitatea osoasa si scaderea densitatii acestora.

Sursa: https://www.breastcancercare.org.uk/