Interviu redactat in colaborare cu asis. univ. dr. Ciprian Cirimbei, medic primar chirurgie generala, sectia Chirurgie Oncologica I, Institutul Oncologic Bucuresti, „Prof. Dr.Alexandru Trestioreanu”
-Care este rolul factorilor genetici in aparitia cancerului de san la femei?
-Este dovedit ca, din numarul total de cazuri de cancer de san, aproximativ 80% apar fara a avea o componenta genetica cu transmitere familiala. Practic, acestea sunt cauzate de mutatii care apar pe parcursul vietii unei femei, fara a se regasi in genomul global al pacientei. Insa, 20% din cancerele de san care apar sunt consecinta unor mutatii care exista in genomul familial. Aceste mutatii se pot transmite de la mama la fiica sau de la bunica la fiica, determinand aparitia asa-numitelor cancere ereditare.
-Care este mecanismul de producere a acestor mutatii?
-Exista mai multe gene care sunt implicate in aparitia cancerului. Sunt protooncogene si oncogene, deci gene care stimuleaza proliferarea tumorala. Genele de acest tip sunt dormante multa vreme insa, in anumite situatii, determinate de factori externi sau interni, acestea pot sa capete hiperexpresie, moment in care protooncogenele si oncogenele dormante devin gene active si declanseaza aparitia cancerului. Echilibrul este mentinut de genele supresoare. Acestea sunt gene care realizeaza o inhibitie a proliferarii tumorale. Insa, chiar si aceste gene “pozitive”, care incearca sa controleze procesul de aparitie a cancerului de san, daca ajung sa sufere mutatii, nu isi mai indeplinesc functia de a inhiba procesul tumoral, cancerul de san putand aparea in aceste circumstante.
-Ce rol au genele BRCA 1 si BRCA 2 in aparitia cancerului de san?
-Genele BRCA 1 si BRCA 2 fac parte din categoria genelor supresoare, deci tind sa limiteze procesul de carcinogeneza. Dar mutatiile aparute pe aceste gene fac ca ele sa nu mai functioneze si atunci sa apara si neoplazia de san. Mutatiile genelor BRCA sunt implicate si in aparitia cancerului de endometru, precum si a cancerului de ovar. De mentionat este faptul ca aceste gene se regasesc si la barbati si ca mutatiile survenite la nivelul lor se pot asocia cu aparitia cancerului testicular, a cancerului de prostata sau a cancerului pancreatic. Riscul de a dezvolta cancer de san in randul populatiei feminine este estimat in jur de 7% – 8%. Prezenta unor mutatii la nivelul genelor BRCA face ca acest risc sa se dubleze sau chiar sa se tripleze. In cazul acestor paciente, mastectomia bilaterala profilactica, cu reconstructie imediata postoperator, poate fi o solutie terapeutica adecvata.
-Ce rol are stresul in aparitia cancerului de san?
-Stresul presupune modificarea profilului hormonal, in special la femei, care se exercita pe fiecare celula. Un studiu amplu arata ca stresul determina o imunodepresie a organismului, imunodepresie care determina incapacitatea organismului de a se apara impotriva bolilor infectioase uzuale, dar si impotriva cancerului. In mod normal, in fiecare organism, in orice moment, apar celule aberante de la care ar putea pleca un cancer, dar ele sunt recunoscute ca atare si distruse de genele supresoare. Cancerul este practic o agresiune care pleaca din interiorul nostru, de la o celula care la un moment dat nu mai functioneaza, iar organismul nu are puterea sa o distruga.
-Care este legatura intre aparitia cancerului de san si aparitia cancerului de ovar?
-Cancerul de san este asociat frecvent cancerului de ovar. De aceea, mai cu seama pentru faptul ca hormonii ovarieni pot agrava, la anumite paciente, evolutia neoplaziei mamare, este recomandat sa se efectueze si anexectomie bilaterala. Riscul acestor persoane, cu mutatii genetice prezente, este de a dezvolta cancere, precum cancerul de san de la varste foarte tinere, respectiv 15 – 18 ani. Dezvoltarea unui cancer inseamna ca s-a frant un mecanism de control al imunitatii antineoplazice a organismului. In studiile de specialitate sunt amintite cancerele sincrone, care sunt diagnosticate in acelasi moment si cancerele metacrone, care sunt cancere ce se dezvolta pe parcursul vietii, insa succesiv. Sunt pacienti care dezvolta 2-3 cancere de-a lungul vietii, fara sa fie vorba despre o boala metastatica. De aceea, un pacient diagnosticat cu un tip de cancer are un risc crescut de a dezvolta un alt cancer, cu alta localizare, de-a lungul vietii.
-Exista un protocol de preventie pentru aparitia unui nou cancer?
-Ideal ar fi ca pacientii sa efectueze teste genetice deoarece acestea identifica alte posibile mutatii, determinand astfel riscul ca pacientul sa faca un cancer de-a lungul vietii. De asemenea, profilul genetic al unei persoane poate oferi medicilor oncologi posibilitatea de a personaliza tratamentul chimioterapic intrucat poate aprecia in urma acestui test daca pacientul va raspunde sau nu pozitiv la administrarea unui anumit medicament sau schema terapeutica. De asemenea, este foarte important ca un pacient care a avut cancer sa fie monitorizat. Computer tomograful (CT) este o investigatie foarte importanta deoarece scaneaza intregul organism, oferind informatii despre stadiul cancerului precum si despre alte cancere asociate. Supravegherea fiecarui simptom este foarte importanta, motiv pentru care medicul care face examinarea trebuie sa tinteasca investigatiile in directia indicata de simptome.
-Ce alti factori favorizeaza aparitia cancerului de san?
-Cancerul de san apare mai frecvent la femei cu varsta peste 50 de ani, la femei care au urmat tratament cu anticonceptionale, femei cu sanii expusi la radiatii si la unele femei care au prezentat leziuni tumorale benigne.