Factori de Risc, Preventie

Fumatul si cancerul de san

Tot mai multe studii stabilesc o legatura stransa intre fumat si aparitia cancerului de san la femei. Daca unii factori de risc nu pot fi eliminati, cum ar fi sexul, varsta si genele, alti factori precum fumatul si alcoolul pot fi exclusi din viata fiecaruia doar prin constientizarea raului pe care il produc.

Stiati ca?…

1) Pe plan mondial, numarul de fumatori creste cu 30 de milioane de persoane in fiecare an, iar numarul celor care decedeaza in urma acestui viciu este de 15 milioane de persoane in fiecare an.

2) Fumatul are un efect negativ asupra tratamentului cancerului de san: afecteaza plamanii in timpul sesiunilor de radioterapie, incetineste procesul de vindecare si recuperare postoperatorie in urma mastectomiei sau a reconstructiei mamare, creste riscul aparitiei cheagurilor de sange in timpul administrarii tratamentului hormonal.

3) Fumul de tutun care este inspirat in timpul procesului de fumat contine aproximativ 50 de substante cancerigene, o parte dintre metabolitii tutunului fiind gasiti in glanda mamara a fumatoarelor. Nu este mai putin adevarat ca prognosticul femeilor fumatoare este mai putin favorabil fata de cel al altor femei diagnosticate cu acelasi stadiu al cancerului de san, dar care nu au fumat in trecut.

4) Tesutul mamar este mai sensibil la substantele cancerigene in anii de dinainte de pubertate si pana la nastere, cand celulele glandei mamare se diferentiaza si devin mai rezistente. Mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca riscul de a face cancer de san este mult mai mare la femeile care au fumat inainte de primul copil fata de femeile care au adoptat acest viciu dupa nastere.

5) Un alt efect nociv al tutunului asupra organismului este acela de a slabi sistemul imunitar si de a-l face vulnerabil in fata bolilor, inclusiv in fata cancerului de san. Avand o imunitate scazuta si metastazele se vor forma mai usor, iar boala va inainta cu rapiditate.

6) Riscul de a face cancer de san este aproape la fel de mare si la fumatorii pasivi, chiar daca acestia inhaleaza o cantitate mai mica de substante cancerigene fata de fumatorii activi. O posibila explicatie este aceea ca fumatul afecteaza sanatatea ovarelor, scazand astfel nivelul de estrogen in perioada premenstruala. Iar un nivel scazut de estrogen este o bine cunoscuta cauza a cresterii riscului de aparitie a cancerului de san.

Cum renuntam la fumat?

Este una dintre intrebarile pe care si-o pun in mod constant dependentii de tutun. Specialistii au observat in studiile efectuate ca femeilor le este mai greu sa renunte la fumat decat barbatilor si ca cel mai bun motiv pentru a se lasa de fumat, cu succes in aproximativ 65% dintre cazuri, este internarea in spital din motive medicale provocate de tutun.
Atunci cand incearca sa se lase in mod voluntar de fumat, pacientii intampina o problema. Principala substanta din tigari, ce creeaza dependenta, este nicotina care produce anumite impulsuri in creier. Atunci cand o persoana nu mai fumeaza cateva zile, creierul resimte acea senzatie de “foame de nicotina”, de unde nu mai e decat un pas pana la aprinderea unei noi tigari. Cu toate acestea, ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte sa faceti acest gest deoarece fiecare an de amanare a renuntarii la fumat echivaleaza dupa calculele specialistilor cu scaderea sperantei de viata cu 3 ani. De asemenea, fiecare tigara fumata scurteaza viata unei persoane cu jumatate de ora, aspect deloc de neglijat in conditiile in care majoritatea fumatorilor inraiti consuma cel putin un pachet de tigari pe zi. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca numarul de tigari fumate este mai putin important in comparatie cu profunzimea, frecventa si volumul de fum inhalat.
Renuntati la gandirea “ca nu mi se poate intampla tocmai mie”, o idee frecvent intalnita in randul fumatorilor, mai ales in conditiile in care exista mai multi factori care conduc la aparitia maladiei. Important este sa retineti ca fumatul este unul dintre obiceiurile la care avem posibilitatea sa renuntam si sa fim mai sanatosi, scazand astfel cu 25% – 75% riscul de a face cancer de san.

Surse:

http://www.breastcancerfund.org/clear-science/radiation-chemicals-and-breast-cancer/tobacco-smoke.html

http://www.breastcancer.org/risk/factors/smoking

Cancerul mamar si stilul de viata, dr. Emil Radulescu, editura Viata si Sanatate