In cazul cancerului de san, unul dintre factorii acuzati ar fi supraexpunerea la estrogeni.Astfel, femeile care au o menstruatie precoce, mai devreme de varsta de 12 ani, precum si cele care intra la menopauza mai tarziu, au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar.
De aceea, hormonoterapia este recomandata in cazul in care tumoarea are receptori estrogenici si/sau progesteronici pozitivi. De asemenea, este important de stiut ca in stabilirea tratamentului hormonal, medicul va tine cont de varsta femeii si daca aceasta se afla sau nu la menopauza.
Hormonii feminini afecteaza cresterea celulelor canceroase, motiv pentru care este indicat tratamentul antiestrogenic. Astfel, femeile ajunse la menopauza pot avea indicatie de tratament hormonal cu tamoxifen pentru o perioada de aproximativ 3 ani, dupa care este indicata terapia antiestrogenica.
Pe de alta parte, la femeile cu cancer de san aflate in premenopauza, este recomandata inhibitia ovariana ce presupune oprirea din functie a ovarelor. Acest lucru se poate face printr-o procedura chirurgicala numita ovariectomie, ceea ce inseamna ca femeia nu va mai putea concepe, dar va avea o sansa in plus la viata. Inhibitia ovariana se poate face si prin sedinte de iradiere sau prin administrarea de medicamente speciale. In acest caz, inhibitia ovariana este reversibila intr-un procent de 20 – 40% din momentul in care tratamentul se va opri.
De regula, hormonoterapia este indicata dupa interventia chirurgicala si poate fi de mai multe feluri: terapie care sa blocheze functia ovarelor, terapid antiestrogenica, terapie cu progesteron si terapie cu inhibitori de aromataze. Ca orice tratament, hormonoterapia poate avea avantaje si dezavantaje pe care medicul curant este obligat sa le puna in vedere pacientilor, atat pentru a avea consimtamantul informat al acestora, cat si pentru a-i pregati psihologic pentru efectele adverse pe care acest tip de terapie le poate avea. Astfel hormonoterapia poate influenta:
-Scaderea densitatii osoase;
-Aparitia tulburarilor de coagulare;
-Aparitia cancerului de col uterin: 2 din 3000 de femei care urmeaza tratament bazat pe tamoxifen risca sa dezvolte cancer de col uterin.
Terapia hormonala reprezinta o schema de tratament adaptata fiecarei femei in parte in functie de particularitatile bolii sale si este o decizie la care contribuie medicii care se ocupa de caz: oncolog, chirurg, radioterapeut, specialistul in imagistica si anatomopatolog.