Terapie Hormonala, Tratament

Hormonoterapia si riscul de cancer de endometru

Tratamentul hormonal este una dintre etapele pe care unele paciente cu cancer de san trebuie sa le parcurga in drumul spre vindecare. Hormonoterapia are rolul de a opri cresterea tumorala, favorizand astfel prognosticul bolii.

Ce sunt hormonii?

Hormonii sunt substante chimice naturale produse de organism cu scopul de a regla metabolismul si reproducerea. Atunci cand aceste procese hormonale scapa de sub control, excesul de estrogen si progesteron conduc la aparitia cancerului mamar. De aceea, pentru a inhiba dezvoltarea cancerului, specialistii au conceput aceste substante care blocheaza hormonii. Date recente sustin ca terapia hormonala preoperatorie este la fel de eficienta ca si chimioterapia la pacientele care prezinta receptori pentru progesteron si estrogen, reducand dimensiunile tumorale.

Avantaje si dezavantaje ale tratamentului hormonal cu Tamoxifen:

Avantaje:

  • tamoxifenul este un modular selectiv al receptorilor de estrogen, care se fixeaza pe suprafata celulelor, pe receptorii de estrogen, impiedicandu-i sa stimuleze cresterea celulelor.
  • administrarea pe o durata de 5 ani a tamoxifenului scade incidenta cancerului mamar cu 43%, reduce recidivele cu 41% si mortalitatea cu 34%.

Dezavantaje:

  • creste riscul aparitiei cancerului de endometru;
  • creste riscul trombozelor venoase profunde, inclusiv al emboliilor pulmonare;
  • produce valuri de caldura, transpiratii, tulburari de somn si cresterea in greutate.

Din cauza riscurilor pe care le presupune, astazi se recomanda ca tratamentul cu Tamoxifen sa se efectueze maximum 2-3 ani, dupa care sa se continue cu inhibitorii aromatazei.

Si poate ca unul dintre cele mai de temut riscuri legate de terapia hormonala cu Tamoxifen este cel al aparitiei cancerului de endometru, numit si cancer de corp uterin.

Un alt argument pentru aparitia cancerului de endometru in urma tratamentelor cu hormoni este legat de administrarea de estrogeni in postmenopauza pentru a pastra feminitatea, care odata cu intrarea la menopauza incepe sa sufere modificari. Sanii si pielea fetei devin mai putin atragatoare, iar tratamentele hormonale au rolul de a mentine elasticitatea si supletea carateristica tineretii pentru o perioada mai indelungata. Cu toate acestea, tratamentele hormonale sunt o interferenta pe axul normal de evolutie al sistemului endocrin al unei femei, de aceea trebuie limitata sau chiar eliminata pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de endometru.

Astfel, femeile care urmeaza tratament hormonal pentru cancerul de san sau tratament hormonal de intinerire, trebuie sa fie atente ca in cazul in care prezinta unul sau mai multe simptome din cele enumerate mai jos, sa se prezinte de urgenta la medic pentru un consult ginecologic.

sangerare redusa cantitativ, intermitenta;
dureri in partea inferioara a abdomenului cauzate de contractii uterine care incearca sa elimine acumulari sagvine si purulente.
in stadiile avansate, invazive, uterul este marit ca volum si devine mai moale. Pentru a exclude varianta unui diagnostic de cancer de col uterin, ginecologul va face un examen cu valve unde se poate observa daca exista leziuni la nivelul colului uterin.

Sursa:

Cancerul mamar si stilul de viata, dr. Emil Radulescu, editura Viata si Sanatate