Dialog cu Medicul, Dr. Ion Daniel

Indicatiile chirurgiei conservatoare a sanului

Articol redactat in colaborare cu conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generala, supraspecializare in chirurgia sanului, seful sectiei Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Chirurgia conservatoare a sanului presupune indepartarea unei zone limitate care sa includa tumora impreuna cu o arie de 2-3 cm de tesut mamar sanatos din jur. Aceasta abordare s-a impus cu precadere in ultima decada deoarece s-a observat ca rezultatele obtinute in urma procedurii sunt comparabile cu cele obtinute in cazul unei mastectomii complete.

Pentru a denumi aceasta procedura au fost folositi mai multi termeni sinonimi: lumpectomie, tilectomie, cadranectomie sau sectorectomie.

Indicatiile chirurgiei conservatoare

Chirurgia conservatoare are indicatii doar in anumite situatii ce tin de stadiul bolii, localizarea si dimensiunea tumorii, dar si de marimea sanului respectiv. Astfel, chirurgia conservatoare este recomandata in urmatoarele cazuri:

  • in stadiile incipiente ale cancerului de san;
  • tumora mai mica de 2-3 cm;
  • tumora sa nu fi invadat pielea sau muschiul toracic;
  • tumora sa nu fie localizata in cadranul central, aflat in spatele areolei sau in cadranele interne;
  • sanul sa fie suficient de mare in raport cu tumora, astfel incat dupa extirparea acesteia, sa nu fie afectata in mod semnificativ la nivel estetic glanda mamara;
  • sa nu existe mai multe tumori localizate la nivelul aceluiasi san din cauza faptului ca ar putea fi vorba despre un cancer multifocal, situatie in care este recomandata mastectomia radicala.

Daca o pacienta nu este expusa niciunuia dintre acesti factori limitativi, atunci aceasta devine eligibila pentru chirurgia conservatoare a sanului. Cu toate acestea, pacienta trebuie sa fie informata cu privire la riscurile si beneficiile ambelor proceduri (chirurgie conservatoare si mastectomie radicala), astfel incat decizia finala sa fie luata in cunostinta de cauza.

Rezultatele chirurgiei conservatoare

Daca in trecut era foarte des practicata mastectomia radicala, astazi, datorita noilor metode de tratament, chirurgia conservatoare tinde sa ofere aceleasi sanse de supravietuire femeilor cu cancer de san in stadii incipiente. De retinut este faptul ca diagnosticul precoce este esential pentru ca femeia sa beneficieze de un tratament chirurgical conservator. In orice caz, operatia este doar o etapa a unui plan terapeutic complex in care rolul principal il au chimioterapia si radioterapia.

Dupa indepartarea tumorii, medicii vor recolta din marginile ramase tesut mamar pentru a fi analizat la Laboratorul de Anatomie-Patologica si a se determina daca exista resturi de tumora. Daca in urma analizei se constata ca acest tesut mamar nu a fost invadat de celulele canceroase, inseamna ca operatia si-a atins scopul. Daca marginile sunt invadate, atunci este recomandata o recupa mai larga sau mastectomie radicala.