Dialog cu Medicul, Dr. Ina Petrescu

Indicatiile reconstructiei mamare cu tesut propriu

Interviu redactat in colaborare cu cercetator stiintific dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

-Ce este si ce presupune reconstructia mamara cu tesut propriu?

-Reconstructia mamara cu tesut propriu este o procedura chirurgicala ce se realizeaza cu ajutorul lambourilor. Un lamboul este un fragment de tesut propriu, de forma variabila, care se recolteaza din anumite zone ale corpului pacientei pentru ca apoi sa poata fi folosit la reconstructia glandei mamare.

-De pe ce zone ale corpului se poate recolta un astfel de lambou?

-Principalele tipuri de lambouri utilizate astazi sunt latisimus dorsi – care presupune recoltarea muschiului latisimul dorsi, situat pe fata posterioara a toracelui si lamboul DIEP – care este la ora actuala considerat standardul de aur al reconstructiei cu tesut propriu si presupune recoltarea grasimii si a tegumentului din regiunea abdomenului inferior. Exista si alte tipuri de lambouri cu aplicatii mai limitate.

-Ce femei pot beneficia de recostructia mamara cu tesut propriu?

-Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o pacienta pentru a beneficia de reconstructia mamara cu tesut propriu sunt:

  • Un stadiu acceptabil de boala, deci stadiul IV al cancerului de san este exclus;
  • Starea de sanatate a pacientei sa fie buna, sa nu existe boli majore de tipul diabetului, hepatitei cronice, cirozei sau a bolilor autoimune, de tipul lupusului;
  • Sa nu urmeze tratamente cu imunosupresoare (ex.: corticoterapia);
  • Sa nu fie fumatoare sau sa se fi lasat de fumat cu minim o luna inainte de interventie;
  • Sa nu fie obeza. Cu toate acestea, in recostructia cu tesut propriu se prefera pacientele supraponderale deoarece au un exces de grasime si de tegument, convenabile reconstructiei;

-Care sunt riscurile unei astfel de interventii chirurgicale?

-Riscurile sunt foarte rare, insa pot aparea infectii, formarea de hematoame locale, acumularea de sange sau dehiscente, adica desfacerea plagii. In cazul pacientelor care au fumat si au o varsta avansata, exista riscul de tromboembolism.

-Care este experienta Clinicii de Chirurgie Plastica – Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti in domeniul reconstructiei mamare cu tesut propriu?

-La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, la Clinica de Chirurgie Plastica si Reconstructiva realizam astfel de interventii chirurgicale ca urmare a experientei pe care am avut-o la Centrul St. Andrew din Spitalul Broomfield, Marea Britanie, unde cele mai frecvente tipuri de interventii chirurgicale erau cele de reconstructie mamara cu tesut propriu, cu lambou DIEP in special. In urma experiente in acest centru de excelenta am constatat ca reconstructia sanului nu se poate face decat intr-un spital mare, pluridisciplinar, in care se creeaza un nucleu de medici preocupati de reconstructia sanului. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca legatura si colaborarea cu medicii chirurgi, radiologi, oncologi trebuie sa fie foarte buna pentru a avea un rezultat de succes. Echipa formata in cadrul SUUB urmareaste efectuarea reconstructiei mamare la cele mai ridicate standarde.