Un stil de viata sanatos care sa presupuna nutritie echilibrata si exercitii fizice e benefic in reducerea riscurilor asociate cu cancerul la san in cazul anumitor femei. Centrele de Control al Bolilor si Preventie (The Centers for Disease Control and Preventions ) au raportat in 2009 si 2010, mai mult de o treime din adultii din Statele Unite ca fiind obezi. S-a stabilit o relatie definitiva intre cresterea in greutate si cancerul la san in randul femeilor, iar beneficiile exercitiilor fizice au un rol important in lupta impotriva cancerului la san.
Lupta impotriva greutatii, lupta impotriva cancerului
Din pacate pentru femei, greutatea provoaca nu numai un numar mare la talie, ci si cresterea nivelului hormonal, in special al estrogenului. Un studiu recent realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului a demonstrat ca printre femeile care lupta cu cancerul la san, femeile obeze au de obicei un nivel mai mare de estrogen decat femeile care nu sunt obeze. Din cauza faptului ca multe tipuri de cancer se agraveaza din cauza nivelului ridicat de estrogen, doctorii tind sa foloseasca tratamente care blocheaza hormonii. Tratamentul include deseori ca medicament inhibitorul aromatase, menit sa neutralizeze hormoni.
Societatea Americana de Studiu al Cancerului incurajeaza practicarea exercitiilor fizice sau activitatilor care reduc riscul de imbolnavire cu cancer la san sau alte tipuri de cancer. Exercitiile fizice regulate previn riscul cancerului la san, a bolilor cardiovasculare si a diabetului de tip 2. Societatea recomanda cel putin 150 de minute de exercitii fizice moderate ca intensitate pe saptamana si 75 de minute de exercitii fizice intense impartite pe o perioada de 7 zile.
Tipuri de exercitii
In rutina zilnica a femeilor care lupta cu cancerul la san, trebuie sa sa se numere o serie de exercitii care sa confere o greutate normala a corpului. Introducerea unui program de exercitii atat moderate, cat si intense, nu trebuie sa fie stresanta sau scumpa.
Exercitiile moderate maresc pulsul, provoaca transpiratie,insa respiratia se mentine normala. Cateva exemple de astfel de exercitii ar fi plimbarea in parc sau mersul cu bicicleta.
Exercitiile intense creeaza dificultati in respiratie. Printre exemple se numara jogging, bascket, fotbal, tenis sau inot.
Reducerea sedentarismului ne poate ajuta in lupta cu greutatea si cu siguranta si in aceea cu cancerul. De fiecare data cand ne ridicam din pat, contribuim activ la sanatatea generala a corpului nostru.
Pe langa toate acestea, este importanta alimentatia echilibrata si mentinerea zilnica a dozei calorice recomandate. Daca exista nesiguranta in privinta acesti doze, se apeleaza medicul. De asemenea, inainte de inceperea unui program regulat de exercitii, este foarte important sfatul medicului.