Interviu redactat in colaborare cu Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul Institutului Clinic Fundeni
– Care este cauza de aparitie a limfedemului?
– Aparitia limfedemului bratului in urma operatiei de mastectomie este cauzata de acumularea in exces a limfei si nu are ca punct de plecare bratul sau antebratul, asa cum am fi tentati sa credem. Prin inlaturarea ganglionilor mamari si axilari, traiectul limfatic este in mare proportie intrerupt. Cu toate acestea, traiectul limfatic are capacitatea de a crea legaturi colaterale, cu rolul de a transporta limfa de la nivelul membrului homolateral sanului operat catre alte statii ganglionare.
– Unde este localizat limfedemul atunci cand acesta apare?
– La debut, limfedemul apare la nivel toraco-axilar. In aceasta zona, limfa trebuie drenata de un numar considerabil mai mic de ganglioni, ceea ce va conduce la acumularea unui surplus de limfa. Existenta blocajului va duce la umflarea bratului, proces care poarta numele de edematie. Umflarea membrului va avea loc pe un sens proximo-distal (umar-cot-antebrat-pumn).
– Care este rolul unei maneci de compresie in tratarea limfedemului bratului?
– Purtarea unei maneci de compresie nu va face decat sa grabeasca drenajul limfei de la nivelul membrului catre zona toraco-axilara (zona cu blocaj). Astfel, blocajul va fi antrenat din cauza faptului ca un surplus de limfa va fi foarte greu drenat de numarul redus de ganglioni ramasi. Mai departe, acumularea excesiva, coroborata cu purtarea manecii de compresia, poate conduce catre inflamarea cailor limfatice si a lichidului interstitial (celulita), existand riscul aparitiei patologiei numite erizipel.
– Asadar, nu recomandati purtarea manecilor de compresie?
– Solutia pentru tratamentul limfedemului o reprezinta drenajul limfatic. Intr-un limfedem deja instalat, solutia terapeutica este data de drenajul limfatic manual si tehnicile complexe de drenare. In cadrul acestor tehnici, fizioterapeutul poate sa confectioneze o maneca de compresie dintr-un bandaj cu elasticitate mica. Aceste tehnici au rolul de a continua munca depusa de fizioterapeut si a preveni o recidiva a limfedemului. Avantajul oferit de bandajul confectionat de terapeut este dat de faptul ca el este adaptat fiecarei paciente in parte spre deosebire de maneca care are o elasticitate uniforma. Limfedemul, in cele mai multe cazuri, nu are o consistenta uniforma pe intreg bratul, existand zone mai umflate fata de altele.
– In ce caz poate fi folosita totusi maneca de compresie?
– Doar purtarea manecii de compresie nu reprezinta o solutie eficienta pentru tratamentul limfedemului postmasectomie, dar poate fi folosita ca mijloc adjuvant, daca este personalizata.