Dialog cu Medicul, Dr. Anca Simionescu

Nou-nascutul din mama care a fost tratata de cancer de san in timpul sarcinii

Interviu redactat in colaborare cu Sef lucrari dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Filantropia Bucuresti si Dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog, Sef Sectie Neonatologie, Spitalul Sanador din Bucuresti

– Diagnosticul de cancer de san in timpul sarcinii este unul destul de dur. La ce sa se astepte paritii in astfel de situatii?
– Se credea ca afectarea maligna in timpul sarcinii ar fi asociata cu un risc crescut de evolutie fetala si perinatala nefavorabila cauzat de prezenta cancerului si a tratamentului acestuia. Echipa medicala pluridisciplinara care se ocupa de astfel de cazuri (obstetrician, oncolog medical, ginecolog oncolog, radiolog, hematolog, perinatolog, pediatru, psiholog) impreuna cu familia trebuie sa cantareasca beneficiile tratamentului comparativ cu riscurile expunerii fetale la acesta. In cazul unui cancer descoperit in timpul sarcinii, pacienta pare sa accepte riscurile pentru ea, dar nu si pentru fat.

– Exista date statistice in acest sens?
– Date statistice despre nou-nascutii din mame cu afectare maligna in timpul sarcinii sunt limitate in Romania. Multi medici recomanda avortul terapeutic in aceasta situatie deoarece considera ca pot exista efecte majore fetale de tipul malformatiilor in cazul tratamentului in timpul sarcinii. Cu toate acestea, este unanim acceptat faptul ca intreruperea terapeutica a sarcinii nu influenteaza prognosticul bolii.

– Ce complicatii pot experimenta copiii nascuti din mame cu cancer de san in timpul sarcinii, care au fost supuse tratamentului (chimioterapeutic, radioterapeutic, chirurgical)?
– Copiii nascuti din mame cu afectare maligna in timpul sarcinii au urmatoarele posibile complicatii:

1. Malformatii congenitale: Se considera ca tratamentul chimioterapic utilizat in trimestrul al doilea si al treilea de sarcina nu ar avea efecte teratogene asupra fatului (tratamentul care utilizeaza scheme cu Antracicline si Ciclofosfamida). Cu toate acestea, schemele de tratament ce utilizează Metotrexat sunt contraindicate in sarcina. De asemenea, radioterapia utilizata la doze mai mici de 5mGy nu afecteaza fatul, ci doar utilizarea accidentala, in primul trimestru de sarcina, a tratamentelor contraindicate.

2. Retard de crestere intrauterina: Studiile indica un procent mai mare de feti cu restrictie intrauterina in cazul chimioterapiei in sarcina si recomanda monitorizarea lor mai atenta.

3. Prematuritate: In trecut, se recomanda nasterea prematura pentru a incepe urgent tratamentul; astazi se doreste si se accepta tratamentul in timpul sarcinii si nasterea copilului cat mai aproape sau chiar la termen pentru a evita complicatiile determinate de prematuritatea iatrogena.

4. Afectarea cardiaca: Antraciclinele, ciclofosfamida si trastuzumabul pot determina afectarea cardiaca, insa efectul si pasajul transplacentar al medicamentelor este tranzitor. Cu toate ca studiile indica o dezvoltare normala a acestor copii, este recomandata monitorizarea prin ecocardiografii.

5. Afectarea dezvoltarii neurologice si cognitive: Nou-nascutii din mame cu cancer in sarcina pot avea afectare neurologica, intelectuala si comportamentala. Mecanismele fiziopatologice care pot fi incriminate pentru aceste complicatii sunt multiple si intricate. Astfel, pot fi implicate: tratamentul chimioterapeutic, radioterapia, substantele anestezice folosite la mama atunci cand este supusa tratamentului chirurgical in timpul sarcinii, tratamentul cu glucocorticoizi, retardul de crestere intrauterina, prematuritatea, febra materna, stresul matern. Datele obtinute din literatura de specialitate despre copiii care au fost expusi in timpul vietii intrauterine la chimioterapie, au sugerat ca acesti copii prezinta o crestere si o dezvoltare neurologica aparent normale.

6. Afectarea hematologica: Chimioterapia afecteaza celulele sistemului hematopoetic, putand determina mielosupresie temporara. Pentru a evita complicatiile hematologice la nou-nascut, chimioterapia trebuie intrerupta cu trei saptamani inainte de nastere sau dupa varsta de gestatie de 35 saptamani. Daca nasterea se produce inainte de trecerea perioadei de recuperare a functiei medulare afectate de chimioterapie, nou-nascutul poate prezenta mielosupresie temporara care se manifesta prin anemie, trombocitopenie si neutropenie.

7. Afectarea genetica, riscul de malignitate ulterioara, afectarea fertilitatii: Chimioterapia si radioterapia au efect mutagenic pe celulele somatice cu alterari la nivelul cariotipului, rupturi cromozomiale si rearanjamente, mutatii la nivel limfocitar si aparitia cancerelor secundare tratamentului la cei expusi. Este importanta urmarirea transmiterii acestor modificari genetice deoarece mutatiile recesive pot aparea dupa mai multe generatii. In ceea ce priveste riscul de infertilitate la copii, nu exista studii care sa dovedeasca acest lucru.

– Pot alapta mamele care au primit tratament contra cancerului de san in timpul sarcinii?
– Alaptatul la san este contraindicat in caz de tratament sistemic recent, insa este posibil la 3 saptamani de la terminarea chimioterapiei.

– Unde pot fi monitorizate mamele cu cancer de san si nou-nascutii acestora?
– Monitorizarea sarcinii si nasterea unui copil din mama cu cancer tratat in timpul sarcinii trebuie sa se efectueze intr-o maternitate capabila sa rezolve sarcinile patologice si in care exista sectie de neonatologie nivel III cu posibilitatea reanimarii neonatale.