Hrana sanatoasa este, cu adevarat, un mijloc universal de preventie a starilor de boala si de disconfort. Este normal ca o persoana care se hraneste cu tot ce are nevoie organismul pentru a functiona optim sa fie si sanatoasa sau, in orice caz, mai sanatoasa decat indivizii care se alimenteaza haotic si prost.
Cum previne hrana cancerul de san?
Cancerul de san este o boala care se afla in corelatie cu greutatea corporala crescuta (obezitatea). Cancer.gov afirma ca, dupa menopauza, femeile obeze prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer la san decat cele care intra in aceasta perioada a vietii cu o greutate corporala normala.
Un alt factor de risc pentru cancerul la san este nutritia „moderna”, adica alimentatia bogata in grasimi animale, zaharuri si carbohidrati, cu prea putine fibre alimentare si prea multe substante chimice in plus (aditivi, coloranti, potentatori de gust, conservanti). Aceasta nu inseamna ca hrana nesanatoasa cauzeaza cancer de san, ci ca obezitatea si alimentatia necorespunzatoare sunt factori asociati bolii. Insa acestia pot fi evitati. CancerresearchUK.org afirma ca 9% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite printr-o alimentatie corecta!
Ce dieta trebuie sa urmez pentru a preveni cancerul de san?
Daca indicele tau de masa corporala a depasit deja intervalul considerat de medici ca fiind normal, prima dieta pe care trebuie sa o urmezi este aceea de slabire. Adica, vei alege si vei consuma alimente cu multa fibra, fara zaharuri si fainoase, fara prajeli si untura, fara carne grasa, fara branzeturi fermentate (poate doar… de gust!). Apoi, vei avea grija sa mentii o greutate corporala normala, evitand excesele. Este adevarat ca, adesea, asa ceva este mai usor de zis decat de facut, dar sanatatea este o motivatie puternica – ca sa fii sanatoasa, pentru tine, pentru copiii tai, pentru toti cei dragi tie, merita sa mananci mai putini cartofi prajiti si mai putina ciocolata!
Daca greutatea ta corporala nu este o problema, felicitari! Poti sa mentii starea de fapt si poti sa-ti ajustezi obiceiurile alimentare astfel incat sa consumi mai multe fructe, seminte, nuci, legumionoase si legume si mai putine produse de origine animala, evitand, mai ales, grasimile. Este atat de simplu sa fii mai sanatoasa!
Alcoolul, factor favorizant pentru cancerul de san
Alcoolul ingrasa. Pe langa acest efect secundar neplacut, alcoolul determina si o serie de reactii metabolice toxice. Femeile care consuma alcool cu regularitate prezinta un risc mai mare de a dezvolta o forma sau alta de cancer, deci si cancer de san, decat femeile care consuma alcool ocazional. Totusi, aceasta nu inseamna ca nu mai avem voie sa bem, din cand in cand, cate un pahar de vin, mai ales ca aceasta bautura are si avantaje pentru sanatate – tot ce trebuie sa facem, insa, este sa tinem minte ca moderatia este secretul in toate!
Dieta este suficienta pentru prevenirea cancerului de san?
Desi o dieta corecta este importanta, trebuie sa fim totusi constiente ca nutritia corecta nu este totul! O alimentatie sanatoasa contribuie la mentinerea sanatatii, dar preventia este un proces cu mai multe implicatii. Nu este suficient sa te hranesti cu legume, fructe si seminte, dar, in rest, sa zaci pe canapea, la televizor, fara sa faci macar 30 de minute de miscare. Sau poti alege zilnic cel mai sanatos meniu, dar trebuie sa stii ca nu este suficient pentru a-ti mentine sanatatea, daca traiesti intr-un mediu care iti provoaca stari de anxietate, disconfort psihic, stres emotional.
Si, niciodata, sub nicio forma, orice metode de preventie ai folosi, nu rata vizitele periodice la medic si, mai ales, nu evita si nu amana o consultatie medicala, daca simti cel mai mic lucru in neregula cu sanul tau!
Bibliografie:
http://www.cancer.gov
http://www.cancerresearchuk.org
https://www.drinkaware.co.uk