Dialog cu Medicul, Dr. Ina Petrescu

Principalele tipuri de lambouri folosite in reconstructia mamara cu tesut propriu

Interviu redactat in colaborare cu cercetator stiintific dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

-Ce presupune reconstructia mamara cu lamboul latisimus dorsi?

-Operatia presupune recoltarea muschiului latisimul dorsi, situat pe fata posterioara a toracelui. Muschiul este recoltat impreuna cu grasimea si cu tegumentul de deasupra si este transpozat in locul sanului extirpat. Tesutul este irigat de vasele acestui muschi, iar in felul acesta tesutul nou atasat formeaza un nou san. Lamboul latisimus dorsi presupune o interventie chirurgicala de aproximativ 3 ore – 3 ore si jumatate. Ulterior, pacienta va avea tuburi de dren atat la locul de recoltare, cat si la locul sanului nou format. Aceasta va sta in pat timp de 3 zile, dupa care se va putea ridica si va putea merge. In 3 saptamani de la interventia chirurgicala, femeia este reintegrata social, isi poate relua activitatile, insa fara a face efort fizic.

-Care sunt avantajele folosirii lamboului latisimus dorsi in reconstructia mamara?

-Este agreat acest muschi deoarece nu afecteaza foarte mult activitatile femeii. De obicei, lamboul latisimus dorsi este utilizat la persoanele slabe, care au si un san contralateral sanatos si mic de volum pentru ca acest tip de lambou nu ofera un volum important. Adesea, este nevoie chiar si de o proteza care se plaseaza sub muschi.

-Care sunt dezavantajele folosirii lamdoului latisimus dorsi in reconstructia mamara?

-Este un lambou foarte robust si nu pune probleme de rezistenta in timp. Cu toate acestea, el se poate micsora odata cu trecerea anilor, intrucat muschiul in sine nu mai este inervat. Acesta este un minus al lamdoului latisimus dorsi, insa la persoanele care au un tesut adipos mai bine reprezentat pe toracele posterior, acesta abordare chirurgicala este foarte buna pentru ca ofera un volum al sanului acceptabil. Cu toate acestea, lasa o cicatrice pe toracele posterior, care adesea nu este acceptata de multe femei.

-Ce presupune reconstructia mamara cu lamboul DIEP?

-Reconstructia mamara cu lamboul DIEP este standard de aur deoarece el ofera simultan o operatie de reconstructie a sanului, dar si o abdominoplastie. Reconstructia mamara cu lambou DIEP consta in recoltarea grasimii si a tegumentului din regiunea abdomenului inferior, care se formeaza in special la o femeie care a nascut. Acest mic sort abdominal se recolteaza impreuna cu vasele de sange care hranesc zona abdomenului inferior (tesuturilor) si se plaseaza la nivelul sanului de reconstruit. Pentru ca sanul sa fie viabil, este firesc ca trebuie realizata anastomoza microchirurgicala, care consta in coaserea vaselor de sange sub microscop. Vasele lamboului se racordeaza fie la vasele de la nivelul toracelui anterior, fie la nivelul vaselor mamare interne, fie la vasele toraco-dorsale.

-Cum se va recupera pacienta dupa o astfel de opratie?

-Fiind un tip de reconstructie mult mai laborios, care presupune acest timp microchirurgical, pacienta va trebui sa stea in repaos total timp de 5 zile, dupa care trepatat va incepe sa mearga. Este o operatie care dureaza in medie 5 ore pentru un san. Pacienta se va simti slabita dupa interventia chirurgicala si practic recuperarea va fi putin mai lunga. Durata spitalizarii este in jur de 10-14 zile, iar reinsertia totala a pacientei in societate cu reluarea activitatii fizice normale se face la aproximativ 2 luni.

-Care sunt avantajele folosirii unui astfel de lambou pentru reconstructia mamara?

-Lamboul DIEP utilizat in reconstructia mamara da rezultate foarte bune in timp deoarece ramane la acelasi volum si aceeasi forma, cu conditia ca pacienta sa nu se ingrase sau sa nu slabeasca. El isi mentine forma initiala si este foarte robust. Principala indicatie a acestui tip de lambou este in cazul reconstructiei imediate. Astfel, imediat ce s-a scos sanul cu tumora, se poate face operatia de reconstructie cu lambou DIEP pentru ca rezista foarte bine la radioterapie. Se comporta exact ca tesutul propriu. Faptul ca pacienta poate efectua reconstructia simultan este un avantaj major, mai ales ca nu presupune complicatii ulterioare din cauza lamboului. Radioterapia si chimioterapia incep oricum la 3 saptamani dupa o interventie de mastectomie, asa ca ii ofera timp pacientei sa se vindece chirurgical.

-Ce paciente pot beneficia de acest tip de interventie chirurgicala de reconstructie a sanului?

-Acest tip de lambou se adreseaza femeilor care au un sort abdominal, care sa ofere un volum sanului, dar nu pacientelor obeze deoarece acestea au un risc de morbiditate foarte mare cauzat de tromboza vaselor de sange. O pacienta obeza nu este un om sanatos, ea avand si alte boli asociate, care fac dificila interventia chiurgicala si recuperarea acesteia. Pacientele nu trebuie sa aiba cicatrici verticale sau oblice in zona abdomenului inferior, cu exceptia cicatricii de cezariana.

-Care sunt costurile unei astfel de interventii chirurgicale?

-Reconstructia mamara cu tesut propriu este finantata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De asemenea, incepand cu luna iunie 2014 protezele mamare vor fi decontate de CNAS.