Interviu redactat in colaborare cu conf. univ. dr. Monica Cirstoiu, medic primar obstetrica-ginecologie, sef Clinica Obstetrica-Ginecologie III, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
-Ce este punctia biopsie?
-Punctia biopsie este o manevra chirugicala, care consta in recoltarea unui fragment de tesut mamar de la nivelul unei formatiuni tumorale, care ulterior este trimis la examen histopatologic pentru a determina daca celule extrase au caracteristici maligne. De asemenea, in urma analizei histopatologice este stabilit tipul de cancer mamar si in urma examenelor imunohistochimice este stabilita conduita terapeutica ulterioara.
-In ce consta punctia biopsie? Este o procedura dureroasa? Care trebuie sa fie conduita femeii dupa realizarea procedurii?
-Punctia biopsie se realizeaza folosind un ac, al carui calibru si lungime variaza in functie de tipul de biopsie. In cazul punctiei aspirative (citologica), se foloseste un ac subtire si se extrag celule de la nivelul unei formatiuni tumorale mamare, iar in cazul punctiei histologice se foloseste un ac gros, prelevandu-se un fragment tisular de la nivelul unei leziuni mamare suspecte. Punctia biopsie presupune prelevarea a 3-5 mostre dintr-o tumora mamara solida pentru un diagnostic de certitudine. De cele mai multe ori, punctia biopsie se efectueaza sub ghidaj ecografic. In prealabil, se foloseste o solutie dezinfectanta la nivelul sanului si toate manevrele se fac in conditii de asepsie. In situatiile in care este necesara o incizie la nivelul pielii, se efectueaza si anestezie locala, insa de cele mai multe ori punctia biopsie se efectueaza fara anestezie, fiind o manevra foarte rapida, care creaza un minim disconfort pentru pacienta, fiind putin dureroasa. Dupa ce fragmentele de tesut mamar au fost extrase, se realizeaza un pansament steril compresiv, pe care pacienta il mentine in functie de indicatiile medicului curant. In situatia in care sangerarea este abundenta, mai ales in cazul tumorilor maligne, acest pansament compresiv trebuie mentinut 24 ore. Toate pacientele sunt insa consiliate sa evite efortul fizic si baia in cada minim 48 de ore. In cazul in care apar dureri, strict individualizat, cu acordul medicului curant, se pot administra antialgice.
-De cate feluri poate fi punctia biopsie?
-Exista doua tipuri de punctie biopsie: punctia citologica – aspirativa si punctia histologica. Punctia citologica presupune folosirea unei ac cu calibrul mic, extragandu-se celule de la nivelul unei tumori mamare suspecte, care se trimit la examen histopatologic. Se efectueaza de cele mai multe ori fara anestezie, fiind o manevra nedureroasa si rapida, sub ghidaj ecografic. Aceas tip de punctie biopsie este indicat atat pentru tumorile cu continut lichidian, cat si pentru cele cu continut solid. Exista totusi riscul ca mostrele extrase sa nu contina celule si astfel rezultatul sa nu fie satisfacator. Punctia histologica presupune folosirea unui ac cu calibrul mare, extragandu-se un fragment tisular mare, care poate fi analizat histopatologic si imunohistochimic. Astfel este stabilita de la inceput conduita terapeutica.
-Ce femei au indicatie pentru realizarea punctiei biopsie?
-Punctia biopsie este indicata la toate pacientele la care clinic, prin palpare si/sau imagistic (mamografie, RMN mamar si ecografie mamara) a fost decelata o formatiune tumorala mamara suspecta. In acest sens, exista criterii si scoruri in functie de care se clasifica tumorile mamare.
-Ce medici sunt abilitati sa realizeze aceasta investigatie?
-Punctia biopsie poate fi efectuata de un medic ginecolog sau chirurg cu competenta in patologia mamara si oncologie. Totusi, este indicat sa se formeze o echipa interdisciplinara formata din specialist in Obstetrica-Ginecologie, Chirurgie Generala si Anatomie Patologica.
-Ce avantaje ofera punctia biopsie fata de celelalte investigatii medicale?
-Spre deosebire de examenul clinic si imagistic, prin punctie biopsie cu trimiterea pieselor la examen histopatologic este stabilit un diagnostic de certitudine, chiar daca in baza palparii, mamografiei si/sau ecografiei se suspicioneaza diagnosticul de cancer de san, aceasta este stabilit doar printr-o analiza anatomo-patologica amanuntita. In plus, asa cum am mentionat anterior, in functie de analizele suplimentare care se pot efectua si tipul de cancer, se stabileste conduita terapeutica. Tratamentul trebuie sa fie strict individualizat. Alternativa este reprezentata de operatia deschisa: sectorectomie cu examen histopatologic extemporaneu, ce se realizeaza sub anestezie generala. Se intervine chirurgical si se extirpa o formatiune tumorala mamara suspecta care se trimite la examen histopatologic in timpul operatiei si daca se stabileste diagnosticul de cancer mamar se practica in continuare, cu consimtamantul pacientei, mastectomie radicala cu evidare ganglionara, adica extirparea glandei mamare si a ganglionilor sateliti.
-Ce rezultate poate oferi punctia biopsie?
-Prin punctie biopsie poate fi stabilit un diagnostic de certitudine: se stabileste daca o tumora suspecta este maligna sau benigna. Totusi, exista riscul ca mostrele prelevate sa nu contina celule si atunci rezultatul este nesatisfacator si impune fie repetarea manevrei, fie interventia chirurgicala deschisa. De asemenea, mai ales in cazul tumorilor de mici dimensiuni, chiar sub ghidaj ecografic si chiar atunci cand sunt prelevate multiple mostre, exista riscul ca fragmentele sa fie extrase din tesut sanatos si nu din tumora, iar rezultatul sa fie fals negativ chiar daca pacienta sufera de cancer de san.