Dialog cu Medicul, Dr. Anca Simionescu

Radioterapia in cancerul de san la femeile insarcinate

Interviu redactat in colaborare cu Sef lucrari dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare in ginecologia-oncologica si medicina materno-fetala, Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Filantropia Bucuresti

-Care sunt indicatiile radioterapiei in timpul sarcinii la femeile diagnosticate cu cancer de san?

-Radioterapia face parte din tratamentul multimodal complex al cancerului de san. Cu siguranta ca din cauza efectului radiatiilor ionizante este contraindicat la femeia gravida. Cu toate acestea, exista indicatii foarte clare ale radioterapiei in timpul sarcinii. Spre exemplu, daca pacienta face un tratament conservator, in care chirurgul extirpa doar tumora, fara a face mastectomie, cu siguranta exista indicatie pentru radioterapie ca sa se poata steriliza marginile tumorale. Radioterapia este indicata si in cazurile de cancer de san avansat, cu o tumora de peste 5 cm si invazii ganglionare, la femeile care ulterior sunt supuse mastectomie. In acest caz, radioterapia se face atat la nivelul zonei in care exista sanul, cat si pe ariile ganglionare, cu scopul de a steriliza 100% tumora. Radioterapia are indicatie pentru pacientele care prezinta metastaze cerebrale sau osoase sau pentru cele care nu au raspuns la chimioterapie.

-In ce fel poate afecta radioterapia fatul?

-Ceea ce este particular in cazul sarcinii, este existenta fatului. In acest caz, radioterapia este contraindicata din cauza potentialelor reactii adverse. Toate societatile savante contraindica radioterapia in sarcina din cauza posibilitatii de avort si de aparitie a limfoamelor si leucemiei la copil in viata adulta, provocarea sterilitatii la copil, diverse anomalii in functie de perioada embriologica de dezvoltare a diverselor organe. Cu toate acestea, in anul 2009, s-a format un grup de experti la nivel international pentru a determina care sunt metodele de tratament cele mai indicate pentru cancerul de san la pacientele gravide. Acestia sunt de parere ca pacienta insarcinata poate urma totusi tratament radioterapeutic, insa doar in trimestrul al doilea. De asemenea, radioterapia in timpul sarcinii se poate face doar cu protejarea fatului cu ajutorul sorturilor de plumb. In trimestrul al treilea nu se recomanda radioterapia deoarece fatul este mult mai mare, peretele abdominal este mai aproape de nivelul sanilor, exista o penetrare mai mare a fasciculului de radiatie si atunci posibilitatea de a ajunge la fat este mai crescuta.

-Are radioterapia o influenta mai negativa asupra fatului decat chimioterapia?

-In primul rand cancerul si celulele tumorale sunt o influenta negativa pentru fat. Fatul este o alogrefa, adica are jumatate din antigenele materne si jumatate din antigenele paterne. Cu siguranta, si celula canceroasa este o celula alogrefa, o celula care nu mai raspunde la fiziologia normala a organismului, care a inceput sa se divida de foarte multe ori, dar pe care organismul nu o rejecteaza. De altfel, o intrebare justificata este aceea daca reactiile adverse care se produc la nivel fetal, restrictia de crestere intrauterina, potentialul de malformatii si metastazare pentru anumite cancere sunt cauzate de cancer in sine sau de tratamente. Tocmai de aceea, este foarte importanta multidisciplinaritatea in abordarea terapeutica a cancerului de san la femeile insarcinate, precum si informarea corecta si coerenta a pacientei asupra beneficiilor si riscurilor.
In cazul inceperii tratamentului radioterapeutic in timpul sarcinii, decizia apartine medicului sau pacientei?
In decizia de administrare a tratamentului radioterapeutic in timpul sarcinii conteaza foarte mult trimestrul in care este diagnosticata boala, istoricul pacientei, precum si ceea ce isi doreste cuplul respectiv. Consider ca decizia trebuie sa apartina familiei in urma unei discutii sincere cu medicul, la finalul careia pacienta isi acorda consimtamantul informat. Cu siguranta, medicul trebuie sa se raporteze la rezultatele pe care le-ar avea daca se decide inceperea tratamentului. Calitatea vietii si supravietuirea sunt factori extrem de importanti la care trebuie sa ne raportam.

-In ce fel afecteaza pacienta neinceperea la timp a tratamentului radioterapeutic?

-Radioterapia face parte din tratamentul cancerului de san si este important ca o echipa pluridisciplinara sa stabileasca o schema de tratament inca de la inceput pe care sa o urmeze tinand cont, bineinteles, si de fat. Amanarea radioterapiei dupa nastere pare fireasca , este o decizie care tine de mai multi factori si care, asa cum v-am spus, necesita o analiza foarte atenta a potentialelor rezultate si nu in ultimul rand a dorintelor pacientei si familiei. S-a constatat ca aminarea cu doua luni inceperii tratamentului radioterapeutic dupa mastectomia efectuata in nu va schimba prognosticul, asteptind insa ca nasterea sa se produca, mai ales ca multe protocoale indica ordinea : tratament chirurgical, chimioterapie, radioterapie.