Interviu redactat in colaborare cu dr. Dragos Zamfirescu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Clinica Zetta din Bucuresti
-Care este impactul cancerului de san asupra femeilor din Romania?
-Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer la femei si reprezinta o treime din cancerele dezvoltate de catre acestea. Din pacate, la nivel mondial, constituie a doua cauza de deces prin cancer la femei, iar in Romania este cea mai frecventa forma de cancer si prima cauza de deces prin cancer in randul acestora. Una din 8 femei va face in decursul vietii un cancer de san.
-Care este impactul psihologic pe care mastectomia il are asupra femeii?
-Cu totii stim ca metodele de depistare precoce sunt alegerea optima iar, in ultima instanta, mastectomia este operatia care salveaza vieti in randul pacientelor cu cancer mamar. Desi are un efect pozitiv la nivel global, atunci cand operatia de mastectomie este absolut necesara, iar cancerul este extirpat, totusi suferinta emotionala este frecvent intalnita, fiind o interventie mutilanta din mai multe puncte de vedere. Majoritatea pacientelor supuse mastectomiei dezvolta depresii sau anxietate dupa interventia chirurgicala. Extirparea sanului, simbolul feminitatii, genereaza o paleta larga de sentimente negative, femeia in cauza nu se mai considera la fel de atractiva ca inainte de operatie, isi pierde stima de sine, increderea in ea si in cei din jur. Ea recurge la izolare si evita contactul cu alte persoane, atat din cauza sentimentelor proprii, cat si din cauza reactiilor nepotrivite ale celorlalti. Psihologii au cuantificat suferinta emotionala provocata de pierderea unui san cu cea determinata de pierderea unei rude de gradul I. Impactul psihic negativ al mastectomiei se manifesta in toate aspectele vietii. Pot fi afectate relatiile de familie, relatiile cu prietenii, viata sociala si chiar viata profesionala, din acest motiv cancerul de san este considerat o boala bio-psiho-sociala.
-Ati semnalat o multitudine de probleme. Cum se pot rezolva acestea?
-Pe langa ajutorul familiei si al psihologului, o solutie de inlaturare a disconfortului atat psihic cat si fizic este reconstructia mamara. Multumita procedurilor avansate, chirurgii plasticieni reusesc astazi sa reconstruiasca sanii astfel incat sa apara cat mai naturali, atat prin haine cat si fara acestea.
-Cand este recomandata reconstructia cu implanturi mamare?
-In primul rand, trebuie sa stiti ca recomandarea pentru o reconstructie de san trebuie sa vina din partea medicului oncolog sau de la o echipa interdisciplinara care obligatoriu trebuie sa contina si un medic oncolog. In mod evident, siguranta oncologica este pe primul plan si doar un oncolog poate aprecia corect si responsabil acest lucru. Cand medicul oncolog a decis ca pacienta este in limite de siguranta oncologica si poate sa treaca la etapa de reconstructie, atunci intervine si chirurgul reconstructiv. Chirurgul va poate recomanda reconstructia cu implant mamar, atunci cand volumul tesuturilor proprii nu este suficient pentru reconstructie. Alte cazuri sunt reconstructiile imediate sau secundare atunci cand nu este programata radioterapia.
-Cui ii este contraindicata reconstructia mamara?
-Majoritatea femeilor sunt candidate pentru aceasta operatie. Exista anumite situatii in care reconstructia nu este o varianta recomandata din cauza preexistentei unor afectiuni care cresc riscul complicatiilor intra si postoperatorii:
O boala in stadii avansate nu are o indicatie de reconstructie;
Obezitatea (indice de masa corporala peste 35);
Probleme cardiovasculare: hipertensiune, boli de inima;
Diabet zaharat;
Persoane fumatoare – fumatul interfereaza cu circulatia sangelui, incetineste vindecarea plagilor, conduce la formarea unor cicatrici inestetice.
-Daca se elimina acesti factori de risc, pacientele pot beneficia fara probleme de operatia de reconstructie mamara.
-Ce presupune reconstructia sanului cu implanturi mamare?
-Cand tesuturile restante in urma mastectomie sunt suficiente pentru a acoperi in siguranta un implant siliconic si cand se considera ca pacienta nu are nevoie de radioterapie postoperator, se poate alege reconstructia imediata sau secundara cu un implant mamar definitiv. Sunt situatii in care, inainte de efectuarea implantului, este necesara folosirea unui expander tisular. Acesta este un implant temporar care este plasat sub muschii pieptului si care apoi este umplut treptat cu ser fiziologic pe parcursul unui numar de saptamani sau luni pentru a intinde (expanda) treptat pielea si muschiul pectoral. Odata ce partile moi (piele si muschi) sunt suficient de intinse, se indeparteaza expanderul si acesta este inlocuit cu un implant permanent. Acest timp operator secundar pentru indepartarea si schimbarea expanderului poate sa dispara prin folosirea unui implant expander permanent care poate fi ajustat postoperator.
-Ce tipuri de implant se pot folosi?
-Implanturile mamare au invelisul din silicon elastomer, cu suprafata texturata si pot fi umplute fie cu solutie salina, fie cu gel siliconic. Solutia salina prezinta avantajul de a nu provoca probleme daca ajunge in interiorul corpului. Dezavantajul este ca nu confera aceeasi senzatie de natural precum cele umplute cu gel siliconic. Nu trebuie sa va ingrijorati insa, gelul siliconic folosit astazi este gel coeziv, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca acesta sa migreze in situatia ruperii capsulei implantului. Exista si posibilitatea ca implanturile cu substanta salina sa se dezumfle, sanul reconstruit sa scada in volum, iar suprafata sa devina valurita.
-Care este cel mai des solosit tip de implant mamar?
-Cel mai frecvent utilizate sunt implanturile de silicon cu gel siliconic coeziv (gel care nu curge). Acestea pot avea forma rotunda sau anatomica si sunt de diferite volume si dimensiuni. Medicul este in masura sa aleaga implantul care se va potrivi cel mai bine cu forma si volumul sanului sanatos si cu baza naturala a sanului extirpat. Gelul siliconic confera mai multa naturalete sanului reconstruit.
-Care sunt dezavantajele reconstructiei cu implanturi mamare?
-Implanturile nu dureaza toata viata. Aproape jumatate din implanturile utilizate pentru reconstructia de san au necesitat indepartarea sau inlocuirea in primii 10 ani de la interventie;
In timp, sunt necesare mai multe investigatii imagistice, ce trebuie efectuate cu strictete, pentru controlul implanturilor;
Mamografiile de rutina realizate periodic pentru controlul recidivelor cancerului mamar sunt mai dificil de apreciat si efectuat daca aveti un implant (este necesara o doza mai mare de iradiere, iar compresia din momentul mamografiei este inconfortabila).
-Care sunt avantajele reconstructiei cu implanturi mamare?
-Printre avantajele acestei interventii se numara faptul ca este o operatie relativ simpla, cu o recuperare rapida si care lasa putine cicatrici. Operatia de reconstructie mamara contribuie la restabilirea integritatii trupului, redand feminitatea, frumusetea, maternitatea sau chiar propria identitate. Restaurarea sanului pierdut dupa o mastectomie ajusteaza echilibrul emotional si ajuta la reintegrarea in familie si societate. Reconstructia imbunatateste calitatea vietii femeilor care au trecut prin supliciile cancerului mamar, sub mai multe aspecte. Are multiple efecte pozitive precum cresterea stimei de sine, a increderii in propriile forte si a convingerii ca viata a revenit la normal.