Interviu redactat in colaborare cu conf. dr. Cirstoiu Monica, medic primar obstetrica ginecologie, sef Clinica Obstetrica-Ginecologie III, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
-Este adevarat ca anticonceptionalele cresc riscul aparitiei cancerului mamar?
-Cu toate ca rapunsul la aceasta intrebare a fost, este si probabil va fi pentru o lunga perioada de timp intens cautat, momentan nu a fost demonstrata in studii recente reactia de directa cauzalitate intre cancerul mamar si folosirea anticonceptionalelor orale. Totusi exista studii in desfasurare ale caror rezultate sunt contradictorii. Insa a fost demonstrat ca folosirea anticonceptionalelor estroprogestative accelereaza progresia bolii la unele pacientele diagnosticate cu cancer de san.
-Cum actioneaza anticonceptionalele asupra glandei mamare?
-Majoritatea anticonceptionalelor folosite in mod curent sunt estroprogestative. Estrogenii actioneaza asupra glandei mamare determinand cresterea si dezvoltarea acesteia. Exista cancere mamare estrogen-dependente, ceea ce presupune ca celulele formatiunii tumorale au numerosi receptori pentru estrogen, de care acestia se pot lega, stimuland activitatea acestor celule. In acest mod, cu cat cantitatea de estrogeni din sangele pacientei respective este mai mare, cu atat stimularea celulelor neoplazice este mai intensa. Astfel, la o pacienta cu cancer de san aflat intr-un stadiu incipient (in care exista fie cateva celule atipice sau o formatiune tumorala de mici dimensiuni care nu poate fi decelata nici clinic si nici prin metode imagistice) administrarea anticonceptionalelor estroprogestative determina marirea rapida a tumorii.
-Cat de importanta este varsta la care se incepe administrarea anticonceptionalelor si durata de administrare a acestora?
-Riscul de aparitie a cancerului mamar are doua maxime – unul in premenopauza, intre varstele 45 si 49 ani, si unul in postmenopauza, intre 60 si 65 ani. S-a demonstrat ca riscul de aparitie a tumorilor maligne de san este cu atat mai mare cu cat varsta la care pacientele incep folosirea anticonceptionalelor este mai mare. Astfel, atat la pacientele la care se administreaza anticonceptionale orale in decada a patra de varsta, cat si la cele in tratament de substitutie in menopauza, exista riscul ca dupa inceperea terapiei sa fie decelata o formatiune mamara maligna. Intrucat nivelurile constant crescute ale concentratiilor de estrogeni sunt asociate cu o crestere a incidentei cancerului de san, cu cat perioada de administrare a anticonceptionalelor este mai lunga, cu atat riscul de aparitie al tumorilor maligne mamare este mai mare.
-Se poate preveni aparitia cancerului de san la femeile care iau anticonceptionale?
-Cancerul de san nu poate fi prevenit la pacientele care iau anticonceptionale deoarece acestea nu sunt cauza fenomenului malign – ele doar accelereaza evolutia bolii. Totusi prin depistare precoce, poate fi instituit rapid un tratament si astfel prognosticul poate fi favorabil. Din acest motiv, preventia se refera la controlul factorilor de risc pentru cancerul de san. De asemenea, este foarte important diagnosticul precoce, iar femeilor le este recomandat sa efectueze consulturi periodice (in cadrul caror prin metode clinice si imagistice – ecografie mamara, mamografie, sonoelastrografie mamara, rezonanta magnetica nucleara mamara) pentru ca orice fel de formatiune tumorala mamara sa fie decelata, monitorizata si tratata corespunzator. Fiecare pacienta trebuie sa fie consiliata si trebuie sa invete tehnica autopalparii sanului – o metoda esentiala in preventia si mai ales in diagnosticul in stadii incipiente al cancerului de san.
-Exista si alti factori care „lucreaza” impreuna cu anticonceptionalele in cresterea riscului de aparitie a cancerului de san?
-Exista o serie de factorii de risc pentru cancerul de san. Acestia au fost impartiti in 3 categorii:
– factori genetici (exista gene cu efect prooncogen);
– personali:
varsta – maxim de frecventa la grupele de varsta 45 – 49 si 60 – 65 ani;
menarha (menstruatie) precoce (<12 ani); menopauza tardiva (>55ani);
nuliparitatea sau prima sarcina dupa varsta de 30 ani;
obezitatea;
absenta alaptarii;
tumorile benigne ala glandei mamare;
deficitele imune;
tulburarile endocrine – hipotiroidia, hipertiroidia sau excesul estrogenic;
– factori de mediu:
iradierea reginii toracice (mai ales inainte de varsta de 30 ani);
dieta bogata in proteine si lipide;
expunerea prelungita la ultraviolete;
traumatismele mamare (mai ales cele mici si repetate);
consumul excesiv de alcool;
stresul;
expunerea prelungita la unde electromagnetice.
Astfel, preventia cancerului de san inseamna cunoasterea factorilor de risc si interventia activa asupra acestora. Administrarea anticonceptionalelor orale doar grabeste evolutia bolii deja instalate. Din acest motiv diagnosticul precoce este esential pentru un management corespunzator al fiecarei paciente.