Interviu redactat in colaborare cu conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generala, supraspecializare in chirurgia oncologica,, seful sectiei Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
-Ce rol are activitatea fizica in prevenirea cancerului de san?
-Obezitatea, cu rol important in aparitia cancerului de san, este rezultatul unui dezechilibru: aport caloric crescut si consum energetic redus. Pentru a reveni la starea de echilibru, trebuie redus drastic aportul de substante alimentare cu incarcatura energetica foarte mare si trebuie crescut consumul energetic prin cresterea activitatii fizice. Mersul pe jos regulat, cel putin 30 de minute pe zi si exercitiile fizice sistematice au ca rezultat scaderea in greutate, precum si scaderea valorii indicelui de masa corporala.
-Cum putem monitoriza indicele de masa corporala?
-Indicele de masa corporala se poate calcula prin raportul dintre greutate si patratul inaltimii. Daca rezultatul este mai mare de 25, inseamna ca persoana respectiva este supraponderala, iar peste 30, inseamna ca este obeza. Un alt element de referinta, in special la femei, este talia, care trebuie mentinuta sub 80 cm. Orice crestere in plus trebuie sanctionata prin masuri de scadere in greutate.
-Unde se situeaza omul modern in ceea ce priveste activitatea fizica?
-Activitatea fizica este un mijloc foarte important de control al sanatatii, in general, si de prevenire a cancerului de san, in special. Activitatea fizica nu este inca bine privita in societatea noastra. Oamenii sunt prizonierii conceptului ca esti cu atat mai prosper cu cat depui mai putin efort fizic. Transportul cu masina sau activitatea de birou ofera un oarecare statut in ziua de astazi, insa, pe alta parte, aceasta influenta se reflecta negativ asupra greutatii noastre. Deplasarea cu mijloacele de transport nu mai solicita din partea omului un consum de energie, ceea ce reduce consumul de calorii al unei persoane active, care merge la serviciu, la aproximativ 2000 – 3000.
-Cum pot compensa acestia lipsa activitatii fizice?
-Activitatea fizica ne ofera o stare de bine prin productia de endorfine, substante responsabile de starea de fericire, care diminueaza depresia, anxietatea, teama. Persoanele care nu au activitate fizica trebuie sa suplineasca aceasta lipsa prin practicarea constanta a unui sport. Alimentele care se transforma in grasime si tesut adipos pot fi eliminate daca se practica exercitii fizice. Activitatea fizica produce o crestere a masei musculare, asigura o imbatranire frumoasa si tonica, scade tensiunea arteriala si riscul de insuficienta cardiaca. Prin exercitii fizice se consuma rezervele adipoase care sunt sursa de hrana pentru celulele tumorale. Celulele tumorale sunt celule extrem de lacome, cu un metabolism foarte activ. Activitatea fizica intensa in adolescenta si tinerete poate diminua riscul aparitiei cancerului mamar pe tot parcursul vietii. Pentru a mentine un stil de viata sanatos, femeile trebuie sa consume energie fie prin activitatile casnice, de rutina, fie prin mers, alergat sau practicarea constanta a unui sport.