Autoexaminarea sanilor este un mijloc de diagnostic timpuriu a cancerului de san, ce permite un tratament mai putin invaziv decat in cazul in care boala ar fi descoperita intr-un stadiu avansat. Mai mult decat atat, autoexaminarea constanta a sanilor ne ajuta sa ne cunoastem mai bine corpul si sa sesizam cu usurinta orice modificare aparuta la nivelul glandei mamare. De aceea, este foarte important ca acest proces sa fie efectuat o data pe luna, dupa cel putin o saptamana de la incetarea menstruatiei, cand sanul are o consistenta mai redusa si mai uniforma. Iata si alte sfaturi utile pentru o autoexaminare corecta a sanilor, care sa ne scuteasca de false alarme sau alte neplaceri.
1) Efectuati autopalparea cu mana plata comprimand usor intreaga arie a glandei mamare pe peretele toracic. Evitati indepartarea degetelor in timpul palparii deoarece o greseala frecvent intalnita consta in prinderea intre doua degete a tesutului mamar care creeaza iluzia existentei unui nodul.
2) Nu va panicati daca simtiti un nodul! Nu toti nodulii indica prezenta cancerului de san. Spre exemplu, daca nodulul este mobil, acesta, cel mai probabil, este un fibroadenom mamar, adica o formatiune tumorala cu aspect benign. Desi poate avea dimensiuni variabile, intre 2 cm – 5 cm, mobilitatea sa il exclude de pe lista semnelor de alarma pentru cancer. In cazul neoplaziei mamare, nodulul este bine delimitat si fix. In orice caz, este recomandat sa va adresati unui medic pentru un consult de specialitate si pentru a primi un diagnostic corect si un tratament adecvat.
3) Incercati sa tineti un jurnal al sesiunilor de autopalpare. Chiar daca poate parea exagerat, niciun gest nu este prea mare pentru sanatatea dumneavostra. Puteti incepe jurnalul odata cu prima autoexaminare a sanilor, unde va puteti nota tot ceea ce vi se pare nou sau anormal pana la acel moment legat de sanii dumneavoastra. Veti observa, ca de la luna la luna, veti avea o imagine mai clara asupra sanilor si ii veti putea fi de ajutor medicului in momentul in care va efectua investigatii medicale de specialitate.
4) Nu confundati ganglionii limfatici cu nodulii mamari! Ganglionii limfatici sunt conglomerate de celule care apartin sistemului imunitar si au forma unor boabe de fasole, ce se regasesc in regiunea axilara. Marimea lor variaza intre cativa milimetri si 2,5 cm. Ganglionii limfatici sunt ca niste filtre care capteaza si distrug agentii patogeni. In cazul in care ganglionii limfatici cresc in dimensiune, acesta poate fi un semn ca au fost invadati de celulele canceroase, care s-au inmultit la nivelul lor. Prezenta celulelor canceroase in ganglionii limfatici axilari presupune, de cele mai multe ori, extinderea cancerului si la nivelul altor organe.
5) Nu uitati care este scopul autoexaminarii sanilor! Mergeti la medic daca sesizati orice modificare nou aparuta ce tine de: conturul sanilor – daca exista modificari legate de forma, pozitia sau marimea lor in sensul ca unul devine mai mare decat altul sau neobisnuit de lasat sau umflat; suprafata sanilor – daca exista proeminente suspicioase sau inflamatii; glanda mamara – daca sunt prezente formatiuni nodulare in masa sanilor; pielea de la nivelul sanilor – daca exista modificari de culoare sau retractii tegumentare de tipul pielei coaja de portocala; mameloanele – daca sesizati secretii, cruste sau retractii; ganglioni axilari – daca ii simtiti mai umflati, mai proeminenti decat alte dati.
6) Examinati-va sanii vizual si tactil! Asa cum am amintit mai devreme, exista semne care tin de schimbarea aspectului sanilor si altele care tin schimbarea consistentei lor. De aceea, este bine sa nu neglijati aspectul vizual si chiar daca sunteti in regula la palpare, sa nu uitati sa va priviti sanii. Orice pata nou aparuta este un semnal de alarma, exceptie facand doar cazurile in care apar la femei care alapteaza sau au incetat de curand procesul de lactatie.
7) Examinati-va sanii incepand cu varsta de 20 de ani sau chiar mai devreme daca v-ati inceput viata sexuala timpuriu. Apoi, pana la varsta de 40 de ani, mergeti la medic o data la 3 ani pentru o examinare de specialitate, urmand ca dupa aceasta varsta examinarea sa se faca anual, la medic.
8) Nu va neglijati sanii si autoexaminati-va lunar! Dureaza doar 5 minute si va poate scuti de foarte multe neplaceri. Sanii reprezinta simbolul feminitatii, frumusetii si sexualitatii, dar si simbolul matern, astfel ca este foarte important sa ii pastrati in stare de sanatate.
Surse:
http://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/self_exam
Cancerul mamar si stilul de viata, dr. Emil Radulescu, editura Viata si Sanatate