Diagnostic, Simptome

Simptome atipice in cazul cancerului de san inflamator

Cancerul de san inflamator este o boala rara si agresiva provocata de blocarea vaselor limfatice de catre celulele tumorale. Denumirea bolii este strans corelata de aspectul sanului bolnav, care devine rosu, umflat, chiar inflamat.

Cancerul de san inflmator afecteaza aproximativ 1 din 100 de pacienti cu cancer de san din Romania, iar in S.U.A. reprezinta intre 1%-5% din cazurile de cancer diagnosticate. Diferenta fata de celelalte cancere este ca acesta progreseaza rapid, uneori in cateva saptamani sau luni de la debutul bolii, motiv pentru care cancerul este diagnosticat, de obicei, in stadiile III sau IV. Alte caracteristici ale cancerului de san inflamator sunt:
varsta medie de diagnosticare – 54 de ani, comparativ cu varsta medie de diagnosticare a unui cancer de san normal, care este 62;
are receptorul estrogen negativ, ceea ce inseamna ca tratamantul cu Tamoxifen s-ar putea sa nu fie eficient;
apare mai des la femeile care au probleme cu greutatea, de obicei la cele supraponderale sau obeze.

Simptomele cancerului de san inflamator

Daca in mod normal femeile sunt sfatuite sa isi controleze sanatatea sanului si sa mearga la medic atunci cand simt un nodul, indiferent de forma si marimea sa, in cazul cancerului de san inflamator, simptomele sunt atipice si pot induce pacienta in eroare:

1) Umflarea glandei mamare si inrosirea sa pe mai mult de o treime din suprafata sanului. De asemenea, pielea poate capata un aspect tumefiat sau cald.

2) Aspectul coaja de portocala a sanului, cauzat de acumularea de lichid la nivelul tegumentului care acopera glanda mamara.

3) Prezenta unui nodul asociat cu simptomele amintite anterior reprezinta o confirmare a prezentei unui cancer de san, insa de cele mai multe ori tumora lipseste.

Capcane in diagnosticarea cancerului de san inflamator

1) Lipsa unui nodul la palpare sau neidentificarea sa in timpul efectuarii unei mamografii poate fi problematica si poate reprezenta o capcana in procesul de diagnosticare. De asemenea, femeile care au un exces ponderal semnificativ au si glanda mamara mai densa, ceea ce face mai dificila detectarea unui eventual nodul.

2) Din cauza faptului ca aceasta boala evolueaza rapid, ea poate sa apara intre programarile la medic, care in mod normal ar trebui sa fie o data pe an. De aceea, este foarte important sa nu desconsiderati semnele premonitorii ale cancerului de san inflamator si sa va prezentati la medic la cele mai mici modificari aparute la nivelul glandei mamare.

3) Simptomele cancerului de san inflamator pot fi confundate cu simptomele mastitei, o alta afectiune a sanului care apare de obicei in timpul alaptarii. Si in acest caz diagnosticarea de catre medic este foarte importanta.

4) O alta capcana a diagnosticarii cancerului de san inflamator este aceea ca femeile desconsidera aceste simtome si nu le asociaza cancerului de san, intarziind prezentarea la medic. Dicid in schimb sa se autotrateze cu ajutorul unor unguente sau retete naturiste de care au auzit sau au citit, lucru total contraindicat. Calea catre vindecare este, in primul rand, diagnosticarea corecta. Chiar daca in alte cazuri despre care ati auzit, remediile respective au functionat, in cazul acesta este vorba despre un alt organism, zestre genetica si stil de viata, deci trebuie sa va tratati cu respect si sa mergeti la medic.

Pentru o detectare timpurie a cancerului de san inflamator, specialistii recomanda prezenta la medic daca:

sesizati debutul rapid al unor simptome precum roseata, umflatura sau aspectul coaja de portocala a sanului, precum si orice caldura anormala de la nivelul sanului, cu sau fara prezenta unui nodul;
aparitia unor pete rosii pe mai mult de o treime din suprafata glandei mamare;
simptomele mentionate anterior persista mai mult de sase luni.

Surse:

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Sites-Types/IBC