Aproape fiecare femeie diagnosticata cu cancer de san, se simte constransa cu privire la acceptarea tratamentului care distruge sistemul imunitar. Intuitia care va spune (mai mult striga la voi) ca trebuie sa va construiti sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului
si sa va restabiliti starea generala de sanatate. Odata ce ati inteles ca aveti nevoie de un tratament eficace, ca sa luptati cu o amenințare la fel de gravă precum cancerul si continuati cu tratamentul, trebuie sa va ascultati intuitia. Aici sunt cateva modalitati practice pentru a va ajuta sa va ajutati.
Abordari complementare pentru combaterea infectiilor si a cancerului
Alimentatia, reducerea stresului, grupuri de suport, exercitii fizice – studiile arata ca aceste interventii fundamentale, dar non-tradiționale pot intari sistemul imunitar. De exemplu, in urma studiilor facute persoanelor diagnosticate cu melanoma, un cancer de piele malign, functia celulelor imunitare a fost vizibil imbunatatita dupa participarea periodica la intalnirile grupului de suport. Alte studii arata ca femeile care participa la grupuri de suport traiesc mai mult decat cele care nu se alatura unor astfel de grupuri. Cercetatorii speculeaza ca un motiv sunt efectele imunitare de sprijin, de reducere a stresului pe care aceste grupuri le oferă.
Importanta nutritiei
Inca nu este inteleasa pe deplin importanta nutritiei pentru a consolida functia imunitara. Dar doi specialisti in domeniu: Dr. Keith Block (Universitatea din Illinois și Block Medical Center, Evanston, Illinois) si Dr. Mitch Gaynor (Strang-Cornell Centrul de Prevenire a Cancerului, New York City) se concentreaza pe nutritie ca fiind un mijloc de reducere a riscului de cancer si al decesului, cresterea calitatii vieții. Munca lor pune accentul pe diete vegetariene si restrictii de grasime, impreuna cu reducerea stresului si a altor terapii de medicina complementara. Ei cred ca acesti factori se combina pentru a intari sistemul imunitar.
Sustinatorii acestor terapii inovatoare, non-traditionale, spun ca excesul de greutate si consumul de colesterol si alte grasimi sunt factori de risc pentru cancer. Acestia afirma ca grasimea apare pentru a reduce productia de celule albe, care afecteaza celulele T si activitatea macrofagelor. Mai mult, spun ei obezitatea si o dieta saraca compromite sistemul limfatic, ceea ce face ca organismul sa devina mai vulnerabil la infectii si boli. Consumul in cantitati mari de proteine, cum ar fi produsele de origine animala, cred ei, contribuie la aceste efecte nedorite.
Astfel, programele lor nutriționale limiteaza strict proteinele care provin din alimente de origine animala si grasimi nesanatoase. In special, consumati grasimi mononesaturate, cum ar fi uleiul de rapita si uleiul de masline si evitati grasimile saturate, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de palmier si grasimile animale.
Suplimente versus alimente
Toti expertii sunt de acord ca vitaminele si alte substante nutritive importante sunt cel mai bine consumate in alimente, mai degraba decat in suplimente prelucrate. Fructe si legume proaspete, cereale, ciuperci, plante medicinale, ceaiuri, acizi grasi omega-3 (gasite in peste de apa dulce, cum ar fi somon si macrou), carbohidrati complecsi, iaurt si alge marine sunt pentru a creste activitatea celulelor T si celulelelor de escorta, dar si pentru a creste productia de anticorpi si celule de lupta.
In medicina traditionala chineza, remediile din plante si produse alimentare fac parte din acelasi spectru. Ierburile pot fi folosite ca un medicament. De obicei, o combinatie atent selectata de plante utilizate impreuna (radacina, coaja, frunze sau seminte de diferite plante). Sau plante ce pot fi incorporate in produsele alimentare ca ingredient (ciuperci) sau drept condiment (coriandru). In ambele cazuri, ierburile sporesc bunastarea. Orice lucru care imbunatateste starea generala de sanatate intareste si sistemul imunitar.
Exercitii fizice
Cercetatorii au observat efectele pozitive ale exercitiilor fizice asupra sistemului imunitar. Acum, ei incep sa urmareasca efectele exercitiilor fizice moderate asupra sistemului imunitar al femeilor, in timpul tratamentului de cancer. Intr-un mic studiu, cercetatorii au descoperit ca exercitiile fizice moderate (de trei sau de mai multe ori pe saptamana) au crescut numarul celulelor imunitare in cursul tratamentului de cancer de san si de asemenea a imbunatatit starea de spirit a femeilor si capacitatea acestora de a-si gestiona sentimentele.
Diminuarea stresului
Este bine cunoscut faptul ca un nivel ridicat de hormoni de stres (cum ar fi adrenalina) suprima sistemul imunitar si reduce capacitatea organismului de a apara sau de a se repara. De aceea, multe centre de cancer si spitale au inceput sa ofere terapie de reducere a stresului, impreuna cu tratamentele traditionale pentru cancer, cum ar fi chimioterapia si radiatia. Meditatia, vizualizarea, yoga si alte tehnici de relaxare, pot ajuta la sustinerea sistemului imunitar si combaterea efectelor cancerului. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta, referitor la utilizarea acestor tehnici.