Factori de Risc, Preventie

Sunt produsele cosmetice nocive?

Cu siguranta nu exista femeie care sa nu aiba in trusa de machiaj un ruj, un rimel sau o crema hidratanta pentru zilele friguroase. Industria produselor cosmetice este o industrie in care deseori se promit multe, fara a se dezvalui, insa, si efectele mai putin placute ale anumitor compusi care sunt folositi in compozitia acestor produse. Tot mai multe studii recente arata ca anumite ingrediente folosite la realizarea produselor cosmetice pot fi extrem de daunatoare sanatatii noastre.

Nu doar femeile sunt cele care ar trebui sa iti puna un semn de intrebare, ci si barbatii, din moment ce ambele sexe obisnuiesc sa foloseasca zilnic antiperspirante sau alte produse de ingrijire.

Substantele chimice din produsele cosmetice sunt considerate ca fiind perturbatori ai hormonilor, mai exact pot afecta modul in care actioneaza estrogenul si alti hormoni din organism prin blocarea lor sau imitarea lor, fapt ce duce la dereglarea intregul echilibrul hormonal al organismului. Deoarece estrogenul poate fi hormon-receptor pozitiv in dezvoltarea cancerului la san, multe femei sunt sfatuite sa reduca expunerea la aceste substante chimice care pot actiona ca si estrogenul.

Ce trebuie sa stiti?

In timp ce produsele cosmetice si de ingrijire personala sunt alcatuite dintr-un numar destul de mare de ingrediente, exista doua grupe de substante chimice care sunt studiate pentru legatura pe care o au cu cancerul la san.

  • Parabenii (cei mai comuni sunt methylparaben, butylparaben, ethylparaben sau propylparaben) sunt substante chimice care sunt folosite, ca si conservanti, in multe produse cosmetice, inclusiv machiaj (rujuri, rimel), creme hidratante, parfumuri, produse de ingrijire a parului, precum si creme de ras / geluri. Parabenii pot sa patrunda in piele si sa actioneze ca un estrogen foarte slab in organism – un factor potential in dezvoltarea cancerului mamar cu receptori hormonali pozitivi. Studiile efectuate au aratat ca, pe langa reactii alergice si iritatii ale pielii, acumularea parabenului in organism poate duce la modificari la nivelul celulelor si la transformari maligne ale acestora.
  • Ftalatii (Phthalates) sunt, de obicei, utilizati pentru a pastra culoarea si ca intaritor in lacul de unghii sau spray-ul de par. Sunt, de asemenea, parte componenta a multor produse de ingrijire personala si produse de curatare. Ftalatii sunt perturbatori de hormoni. Ei nu actioneaza exact ca estrogenul, dar pot perturba echilibrul altor hormoni care interactioneaza cu estrogenul, inclusiv cu testosteronul.

Care este solutia?

Cosmeticele organice folosesc, in loc de conservanti ieftini, uleiuri esentiale de arbore de ceai, lavanda, rozmarin, vitaminele E (tocopherol), A si C, precum si unele substante de conservare semi-naturale sau sintetice, insa inofensive pentru organismul nostru. Deci, solutii exista. Sigur ca produsele organice trebuie folosite intr-un interval de sub un an, de obicei, dar cine foloseste acelasi sampon, deodorant sau gel de dus timp de un an? Deci termenul de valabilitate mai scurt al cosmeticelor organice nu poate fi considerat un dezavantaj. Cum nici pretul un pic mai ridicat nu trebuie sa fie considerat asa tinand cont ca vorbim de sanatatea noastra.

Ca o concluzie, este indicat sa evitati folosirea cosmeticelor ce contin parabeni, mai ales deodorante sau lotiuni de aplicat in zona bustului. Cititi cu atentie lista de ingrediente a produsului cosmetic pe care vreti sa-l folositi si cautati pe internet informatii pertinente despre fiecare ingredient in parte.