Terapie Hormonala, Tratament

Terapia cu Hormoni

Terapia cu hormoni este tratamentul cancerului de san cu medicamente care interfereaza cu modul in care functioneaza hormonul numit estrogen.

Estrogenul este un hormon natural in corpul uman ce joaca un rol important in sistemul de reproducere feminin. De asemenea, estrogenul influenteaza dezvoltarea cancerului de san.

Terapia hormonala este, de obicei, aplicata dupa o interventie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie. Scopul terapiei cu hormoni este de a bloca caile prin care estrogenul potenteaza cresterea unor forme de cancer de san. Terapia este destinata, de altfel, si pentru a ajuta la reducerea riscului de reaparitie a cancerului.

Estrogen-receptor pozitiv al cancerului la san

La unele persoane cu cancer la san, estrogenul mareste riscul de crestere a celulelor canceroase. Estrogenul se ataseaza de suprafata unei celule canceroase in punctele speciale ale acesteia numite receptori si accelereaza cresterea acestor celule. Acestea sunt cunoscute sub numele de cancere cu receptori estrogenici deoarece cresterea lor este stimulata de estrogen. In cazul in care efectul estrogenului asupra acestor celule poate fi oprit, cresterea cancerului este incetinita. Terapia hormonala poate ajuta la realizarea acestui lucru.

Estrogen-receptor negativ al cancerului la san

In cazul altor persoane rata de crestere a celulelor canceroase nu este afectata de prezenta estrogenului. Acestea sunt tipuri de cancer cunoscute ca receptorul negativ de estrogen. Pentru pacientii a caror tipuri de cancer sunt receptori negativi de estrogen nu exista nici un beneficiu in a lua terapie cu hormoni.

Pentru a afla dispozitia receptorului de estrogen a cancerului la san, celulele canceroase sunt testate intr-un laborator. In cazul in care se constata a fi receptor pozitiv de estrogen, atunci terapia hormonala poate ajuta.

Informatii despre cele trei tipuri diferite de terapie cu hormoni

Terapia hormonala: anti-estrogeni

Anti-estrogeni sunt o forma de terapie cu hormoni folosita pentru a trata cancerul la san de estrogen-receptor pozitiv.
Anti-estrogeni lucreaza prevenind atasarea estrogenului la receptorii de estrogen care promoveaza inmultirea celulelor canceroase. Scopul anti-estrogenilor este de a incetini cresterea celulelor canceroase si de a reduce riscul de reaparitiei cancerului.

Terapia hormonala: inhibitori de aromataza

Inhibitorii de aromataza sunt o forma de terapie cu hormoni la femeile care sunt in post-menopauza, utilizata pentru a trata cancerul la san stimulat de prezenta estrogenului.

Inainte de a ajunge la menopauza, femeile produc cea mai mare parte a estrogenului in ovare. Dupa menopauza, cea mai mare parte a estrogenului din corpul unei femei este produsa in tesutul adipos si de alta natura, dar nu in ovare. Producerea de estrogen in afara ovarelor se bazeaza pe o alta substanta naturala in organism numita aromataza.

Tratament

Inhibitorii de aromataza functioneaza prin blocarea efectului de aromataza, reducand astfel cantitatea de estrogen la femeile in post-menopauza. Daca nivelul general de estrogen este redus, este mai putin disponibil sa se lege de receptorii de estrogen din celulele canceroase. Acest lucru ajuta la incetinirea dezvoltarii cancerului mamar sensibil la estrogen.

Eficacitatea inhibitorilor de aromataza pentru barbatii cu cancer la san este mai putin clara, dar unii oameni pot beneficia de acest tratament. Femeile aflate in premenopauza nu beneficiaza de inhibitori de aromataza deoarece terapia nu opreste producerea de estrogen de la nivelul ovarelor.

Efecte secundare

Posibile efecte secundare ale inhibitorilor de aromataza includ bufeuri, dureri articulare, dureri musculare si oboseala. De asemenea, exista un risc crescut de osteoporoza (slabirea oaselor).

Adresati-va medicilor cu privire la beneficiile, limitarile si posibilele efecte secundare ale inhibitorilor de aromataza pentru a va ajuta sa luati o decizie in cunostinta de cauza in legatura cu tratamentul dumneavoastra.

Terapia hormonala: inhibitie ovariana

Suprimarea ovariana este utilizata pentru a trata cancerul mamar cu receptori pozitivi de estrogen.

Inainte de menopauza, femeile produc cel mai mult estrogen in ovare. Pentru femeile aflate la premenopauza cu cancer la san receptor pozitiv de estrogen este benefica oprirea producerea de estrogen de la nivelul ovarelor.

Cu niveluri mai mici de estrogen in corp exista de asemenea mai putin estrogen disponibil sa se ataseze de receptorii de estrogen din celulele canceroase. Suprimarea ovariana ajuta la incetinirea dezvoltarii cancerului mamar sensibil la estrogen.

Tipuri de tratament si efecte asupra fertilitatii

Suprimarea ovariana (de asemenea, numita ablatie ovariana) se refera la orice tratament pentru a opri producerea de estrogen din ovare. Tratamentul se poate face cu o interventie chirurgicala pentru a elimina ovarele (numita ovarectomie), tratamentul cu radiatii la ovare sau medicamente.
Este important sa retineti ca interventia chirurgicala si radioterapia suprima ovarele permanent si nu va fi posibila de a ramane insarcinata dupa aceste tratamente. Efectele medicamentelor pot fi reversibile, in unele cazuri.
Adresati-va echipei de medici cu privire la beneficiile, limitarile si posibilele efecte secundare ale inhibitori de aromataza, inclusiv influenta lor asupra fertilitatii, pentru a va ajuta sa luati o decizie in cunostinta de cauza.