Diagnostic, Investigatii

Testul Pap HALO, metoda revolutionara de depistare precoce a cancerului de san

Frecventa alarmanta a cancerului de san la femei a determinat oamenii de stiinta sa puna bazele unui dispozitiv revolutionar, simplu de utilizat si eficient, care are calitatea de a depista celulele precanceroase si canceroase de la nivelul sanului, contribuind astfel la managementul sanatatii glandelor mamare. Este vorba despre testul Pap HALO, supranumit si testul Papanicolau pentru sani deoarece foloseste aceeasi metoda de examinare a celulelor ca cea descoperita de medicul George Papanicolau in anul 1950, inventatorul testului Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin.

Testul Pap HALO pentru san este o metoda automatizata si non-invaziva, pentru screeningul cancerului de san. Depistat in stadiul 0 sau 1, cancerul mamar are sanse de vindecare ce se apropie de 100%, motiv pentru care specialistii recomanda realizarea testului o data pe an pentru a spori sansele de vindecare si supravietuire.

Cui este adresat testul Pap HALO?

Specialistii sunt de parere ca testul Pap HALO trebuie sa devina o investigatie de rutina pe carefiecare femeie cu varsta intre 25 – 55 de ani trebuie sa il faca anual, alaturi de testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin,

Atentie! Deoarece urmareste depistarea precoce a cancerului de san, deci in stadii incipiente, femeile nu trebuie sa astepte aparitia primelor simptome pentru a-si face testul, ci trebuie sa il faca chiar daca nu prezinta simptome sau secretie mamara.

Cu toate acestea, exista o categorie de persoane pentru care testul Pap HALO este contraindicat:

Femei cu varsta pana in 25 de ani;
Femei care alapteaza;
Femei cu mai putin de 6 luni de cand nu mai alapteaza;
Femei cu implant mamar.

De asemenea, nu este indicata efectuarea testului in perioada dinainte de menstruatie, cand sanul este dureros.

Ce presupune testul Pap HALO?

Testul Pap HALO presupune recoltarea unei mici cantitati de fluid din melanom printr-o procedura neinvaziva si nedureroasa, care dureaza 5 minute. Dispozitivul utilizeaza o combinaţie de caldura, sucţiune şi masaj pentru a extrage fluidul mamelonar ductal. Ulterior, se efectueaza un examen citologic al celulelor extrase care va indica suspiciunea de cacer sau nu.

Ce indica rezultatul?

Testul Pap HALO este acreditat de catre Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) si certifica capacitatea aparatului de a determina si/sau diferentia celulele normale de cele premaligne si maligne, utilizand fluidul colectat.

O interpretare a rezultatelor obtinute la testul Pap HALO, o puteti gasi explicata in continuare cu mentiunea ca pentru un rezultat 100% complet este indicata adresarea catre medicul specialist.

Astfel:

Rezultate normale:

Fluidul aspirat este inexistent. Acest lucru presupune că femeia nu are cancer de sân, iar riscul de a dezvolta această boală este egal cu cel al populației generale. De aceea, este recomandat ca aceasta să continue să efectueze testul HALO anual, precum și examenele medicale și testele de rutină, cum ar fi mamografiile sau ecografiile mamare, în funcție de recomandările medicului. Este important să mențină o monitorizare regulată a sănătății sânilor, chiar și în absența simptomelor, pentru a detecta orice modificare în stadiu incipient.