Cancerul de san poate debuta in diferite zone ale sanului – canale, lobuli sau in unele cazuri intre tesuturi. In aceasta sectiune, puteti afla despre diferitele tipuri de cancer de san, inclusiv non-invazive, invazive, recurente si cancerul de san metastatic.
1.Carcinomul ductal in situ (DCIS) este cel mai comun tip de cancer de san non-invaziv. Ductal se refera la dezvoltarea cancerului in interiorul ductelor mamare, carcinom se refera la orice cancer care incepe la nivelul pielii sau in alte tesuturi (inclusiv tesutul mamar), care acopera linia organele interne, iar “in situ” inseamna in locul sau original. DCIS este numit non-invaziv, deoarece acesta nu s-a extins dincolo de ducta mamara in orice tesut normal din jur. DCIS nu pune in pericol viata, dar cu DCIS poate creste riscul de a dezvolta un cancer mamar invaziv mai tarziu.
Daca ati avut DCIS, sunteti mai expuse la recidivarea cancerului sau dezvoltarea unui nou cancer de san decat o persoana care nu a avut cancer de san inainte. Cele mai multe recidive apar dupa 5 până la 10 ani de la diagnosticul initial. Sansele de recidivare sunt sub 30%.
Femeile care au efectuat operatia de conservare a sanului (lumpectomie) pentru DCIS fara radioterapie, au o sansa de 25% pana la 30% de a recidiva la un moment dat in viitor. Inclusiv radioterapia, in planul de tratament dupa o interventie chirurgicala, scade riscul de recidivare cu aproximativ 15%.
Exista doua motive principale pentru care acest numar este atat de mare si a fost in crestere de-a lungul timpului:
• Oamenii traiesc mai mult. Pe masura ce imbatranesc, riscul de cancer de san creste.
• Din ce in ce mai multe persoane efectueaza mamografii, iar calitatea acestora s-a imbunatatit. Cu o mai buna ecranizare, mai multe forme de cancer sunt depistate din timp.
2. Carcinomul ductal invaziv (IDC) uneori numit carcinomul ductal infiltrativ, este cel mai comun tip de cancer de san. Aproximativ 80% din toate cazurile de cancer mamar sunt carcinoame ductale invazive.
Invaziv inseamna ca celulele canceroase au „invadat”, s-au raspandit in tesuturile mamare din jur. Ductal se refera la cancerul care a inceput in ductele mamare. Carcinomul se refera la orice tip de cancer care incepe la nivelul pielii sau in alte tesuturi care acopera organele interne – cum ar fi tesutul mamar. IDC se dezvolta ca o umflatura dura, cu margini neregulate, ce apare de obicei la mamografie ca o masa ghimpata. Femeile cu varsta trecuta de 40 de ani sunt supuse unui risc crescut de a dezvolta IDC, iar in jur de 50% din cazuri se intalnesc la femeile ce au peste 65 de ani.
3. Carcinomul lobular in situ (LCIS) este o zona de crestere a celulelor anormale, care maresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer de san invaziv mai tarziu in viata. Lobular inseamna ca celulele anormale incep sa se inmulteasca in lobuli mamare. Carcinomul se refera la orice cancer care incepe la nivelul pielii sau in alte tesuturi care acopera organele interne – cum ar fi tesutul mamar. In situ sau „in locul sau original” inseamna ca, o crestere anormala ramane in interiorul lobului si nu se raspandeste in tesuturile inconjuratoare. Persoanele diagnosticate cu LCIS tind sa aiba mai mult de un lobul afectat. LCIS se intalneste adesea la femeile aflate in pre-menopauza, ce au intre 40 si 50 de ani. In cele mai multe cazuri nu este depistat la mamografie si in general nu prezinta semne inflamatorii. In ansamblu, LCIS este tratabil si in multe cazuri, tinerea sub observatie este suficienta.
4. Carcinomul lobular invaziv (ILC) numit uneori infiltrarea carcinomului lobular, este al doilea tip cel mai comun de cancer de san, dupa carcinomul ductal invaziv (cancer care incepe in ductele care transportă lapte si se extinde dincolo de ea). Potrivit Societattii Americane de Cancer, peste 180.000 de femei din Statele Unite au afla ca au cancer de san invaziv in fiecare an. Aproximativ 10% din toate cazurile de cancer mamar invaziv sunt carcinoame lobulare invazive. (Aproximativ 80% sunt carcinoame ductale invazive.). Invaziv inseamna ca celulele canceroase au „invadat”, s-au răspândit în țesuturile mamare din jur. ILC se formeaza in lobii care produc laptele si se poate raspandi catre alte parti ale corpului (cel mai adesea la nivelul oaselor, creierului, ficatului si plamanilor) , fie prin fluxul sanguin, ori prin sistemul limfatic. Unele studii au aratat ca utilizarea terapiei de substitutie hormonala in timpul si dupa menopauza poate creste riscul de ILC.