Chimioterapia este o parte componenta a tratamentului cancerului de san si consta in administrarea de medicamente, numite citostatice, cu scopul de a opri diviziunea celulara si a distruge celulele canceroase.
In functie de tipul de cancer mamar si de nivelul de extindere a tumorii, medicii vor recomanda un anumit mix de medicamente. Acestea se administreaza intravenos, in regim ambulatoriu, deci nu este necesara internarea peste noapte in spital.
De asemenea, este important de stiut ca femeile trebuie sa respecte cu strictete calendarul de tratament recomandat de medic pentru ca efectul acestuia sa fie cel scontat. Citostaticele se administreaza in cicluri, iar dupa fiecare ciclu urmeaza o pauza. Spre exemplu, puteti primi sesiuni de chimioterapie la fiecare doua sau trei saptamani, pentru o perioada de la patru la opt luni, pentru a-i oferi corpului o perioada de pauza intre tratamente.
Tipurile de chimioterapie
In functie de momentul si scopul administrarii citostaticelor, chimioterapia poate fi de 3 feluri:
1) Chimioterapia neoadjuvanta. In acest caz, ciclurile de citostatice sunt urmate inainte de operatie si reprezinta o terapie primara sistemica prin care se doreste micsorarea nodulului astfel incat, ulterior, atunci cand va fi realizata operatia, sa creasca sansele unei interventii chirurgicale conservatoare a sanului. Chimioterapia preoperatorie va putea oferi informatii medicului cu privire la posibilitatea reductiei tumorei prin medicamente. Scopul final al acestui tip de chimioterapie este vindecarea cancerului de san.
2) Chimioterapia adjuvanta. In acest caz, ciclurile de citostatice sunt administrate dupa operatie, cu scopul de a distruge celulele canceroase care nu au fost vizibile in timpul interventiei chirurgicale, impiedicand astfel dezvoltarea metastazelor, dar si prevenirea recidivei cancerului de san. Specialistii sustin ca tratamentul chimioterapic adjuvant reduce riscul de recidiva cu 25% si riscurile anuale de deces cu 15% la pacientele cu ganglioni axilari pozitivi si ganglioni axilari negativi. Beneficiul chimioterapiei este semnificativ statistic pe toate grupele de varsta, insa este mai mare la femeile tinere. Scopul final al acestui tip de chimioterapie este vindecarea cancerului de san.
3) Chimioterapia paliativa. Este recomandata persoanelor cu boala avansata, avand o tumora metastazata si are drept scop stoparea avansarii bolii, ameliorarea simptomelor precum si oferirea unei calitati decente a vietii.