Dialog cu Medicul, Dr. Monica Cirstoiu

Tratamanentul antiestrogen in cancerul de san

Interviu redactat in colaborare cu conf. dr. Cirstoiu Monica, medic primar obstetrica ginecologie, sef Clinica Obstetrica-Ginecologie III, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

-Ce este si ce presupune tratamentul antiestrogen?

Tratamentul antiestrogen este un tip de hormoterapie frecvent utilizata in terapia cancerului de san in care se administreaza medicamente precum Tamoxifen, Raloxifene, Toremifene sau Fulvestrant, care blocheaza receptorii de estrogen din tesutul mamar, in cazurile in care se determina in prealabil ca acestia stimuleaza dezvoltarea tumorii.

-Care sunt indicatiile tratamentului antiestrogen?

-Inainte de inceperea acestui tip de tratament, trebuie determinat prin metode imunohistochimice tipul si numarul de receptori hormonali. La pacientele la care se stabileste ca tumora prezinta un numar crescut de receptori pentru estrogen, se initiaza tramentul cu antiestrogeni.

Cel mai utilizat antiestrogen este Tamoxifenul si se foloseste adjuvant, adica dupa operatie, atat la femeile in premenopauza, cat si la cele in menopauza. In ceea ce priveste tratamentul hormonal neoadjuvant, adica inceperea tratamentului inainte de operatie, acesta este inca in curs de evaluare in studii clinice mari.

O alta categorie aparte de paciente la care este indicata terapia cu antiestrogeni este reprezentata de pacientele cu factori de risc cunoscuti pentru cancerul de san, cel mai frecvent cu componenta genetica.

-Cum actioneaza tratamentul antiestrogen asupra organismului si a cancerului de san si cum imbunatateste viata pacientelor?

-Tamoxifenul are efect antagonist (blocheaza receptorul de estrogen) in tesutul mamar, insa actioneaza ca agonist pe receptorii de estrogen de la nivel osos si de la nivelul uterului. De aceea, tratamentul antiestrogen reprezinta un factor de risc pentru hiperplazia si cancerul de endometru.

Terapia antiestrogen este indicata la pacientele cu cancer de san care nu au indicatie chirurgicala, adica in cancere cu importanta extensie locala si metastaze, deoarece si-au dovedit eficacitatea in cresterea calitatii vietii si a sperantei de viata.

-Exista efecte adverse ale tratamentului?

-Efectele adverse ale terapiei antiestrogen sunt cauzate in principal de faptul ca dispare efectul protector al estrogenilor, pacientele avand un risc crescut de tromboze si demineralizari osoase. Totusi, Tamoxifenul are efect agonist pe receptorii estrogenici ososi, exercitand un efect protector fata de osteoporoza, dar si depresie sau scaderea libidoului. De asemenea, Tamoxifenul mai poate determina fatigabilitate, steatoza hepatica si tulburari de vedere.

Din cauza efectului agonist pe receptorii estrogenici de la nivelul uterului si endometrului, pacientele tratate cu Tamoxifen au risc crescut de cancer de endometru si/sau de corp uterin.

-Cat dureaza tratamentul? Exista o durata optima a acestuia?

-Tratamentul este intotdeauna individualizat pentru fiecare pacient in parte. Medicul curant decide in functie de particularitatile fiecarui caz durata tratamentului antiestrogen.

-In cazul Tamoxifenului, acesta poate fi administrat timp de 5 ani sau, in functie de raspunsul la tratament, poate fi prescris timp de 2 – 3 ani si ulterior poate fi indicata o alta categorie de terapie hormonala cum ar fi spre exemplu un tratament bazat pe inhibitori de aromataze.

-Cum se administreaza tratamentul hormonal antiestrogen?

-Tratamentul antiestrogen se administreaza per os, sub forma a doua sau trei comprimate zilnic, in functie de particularitatile fiecarui caz, de substanta activa si de concentratia medicamentului.

-Exista contraindicatii ale tratamentului antiestrogen?

-Tratamentul antiestrogen este contraindicat in cursul sarcinii si in perioada de preconceptie. De asemenea aceste medicamente sunt contraindicate la pacientele cunoscute cu alergie la substanta activa sau excipienti.

Este contraindicata administrarea Tamoxifen impreuna cu compusi estrogenici, inclusiv anticonceptionale orale, intrucat au efect antagonic.

-Exista indicatii legate de stilul de viata al femeii in timpul tratamentului?

-Teoretic nu exista restrictii legate de stilul de viata al pacientei in cursul tratamentului cu antiestrogenice, totusi suportul afectiv si consilierea psihologica sunt indicate la toate pacientele diagnosticate cu neoplazii ale aparatului genito-mamar.