Exista mai multe tratamente in funcţie de tipul şi stadiul cancerului, precum şi de alţi factori. De obicei, doua sau mai multe metode sunt folosite in combinaţie.
Metodele tratamentului local au efect numai in zona in care sunt aplicate, ca de exemplu chirurgia şi radioterapia.
Metoda tratamentul sistemic are efect asupra intregului corp.
Chimioterapia, terapia cu hormoni sau terapia HER-2 sunt exemple de tratamente sistemice. Ele se adopta atunci cand exista posibilitatea ca boala sa se fi extins in alte yone ale corpului.
Cum sa gaseşti tratamentul potrivit pentru tine
Echipa de medici care se ocupa de cazul tau va analiza cu atenţie caracteristicile tipului bolii tale. Folosind informaţii despre starea ta de sanatate şi bazandu-se pe experienţa lor indelungata de tratare a cancerului la san, ei vor face recomandari cu privire la planul tratamentului tau.
Preferinţele tale sunt de asemenea importante in luarea deciziei despre tratament. Fiecare metoda de tratament are beneficii, limitari şi efecte secundare. Spre exemplu, daca ai varsta conceperii unui copil poţi fi preocupata in legatura cu fertilitatea. Pentru a lua o decizie informata cu privire la tratamentul tau pentru cancerul la san, este important sa ştii cat mai multe despre fiecare metoda de tratament şi ce se poate aştepta de la fiecare.
Una dintre primele intrebari pe care trebuie sa le pui echipei tale de medici este cat timp ai la dispoziţie pentru a luao decizie inainte ca tratamentul sa inceapa. In mod normal, poţi rezerva timp inainte de a incepe tratamentul pentru a afla mai multe despre opţiunile tale şi de a lua o decizie informata despre planul acestui impreuna cu medicii care se ocupa de cazul tau.
Tratamentul cancerul la san incepe, de obicei, cu o operaţie de indepartare a cancerului. Operaţia poate fi o mastectomie sau o lumpectomie şi poate include de asemenea şi indepartarea ganglionilor limfatici.
· Mastectomia indeparteaza intregul san şi mamelon precum şi ganglioni limfatici auxiliari (sub axila)
· Lumpectomia indeparteaza parţile afectate de cancer şi puţin ţesut inconjurator. Aceasta procedura este cunoscuta şi ca mastectomie parţiala sau chirurgie mamara pentru ca lasa mare parte din san intreg. Daca tipul de cancer este unul invaziv atunci o parte dintre ganglionii limfatici din prelungirea axilara a sanului va fi, de asemenea, indepartata.
Planul tau de tratament
Cea mai buna opţiune pentru tine depinde de mulţi factori, incluzand caracteristicile cancerului, marimea şi localizarea tumorii, indiferent daca ceri sau nu radioterapie dupa operaţie, şi riscul de recidiva (reapariţia cancerului).
Majoritatea femilor va avea de ales intre mastectomie şi lumpectomie. In unele cazuri, un chirurg poate recomanda mai degraba o mastectomie decat o lumpectomie, de exemplu, daca tumoarea este foarte extinsa iar sanii tai sunt foarte mici sau daca ai un carcinom ductal in situ (CDIS) extins.
Este posibil sa iţi ia ceva timp sa treci in revista toate opţiunile şi sa cantareşti beneficiile şi limitele fiecarui tip de intervenţie. De pilda, unii pacienţi doresc sa pastreze cat mai mult posibl din san pe cand alţii sunt mai linştiţi daca sanul afectat este extirpat. Discuta cu echipa de medici opţiunile şi preocuparile tale. Sfatul lor şi preferinţele tale au o importanţa majora in decizia ta privind planul de tratament, inclusiv tipul de operaţie la care te vei supune.
Unele dintre efectele pe termen scurt ale operaţiei includ oboseala, sensibilitate, umflare şi moleşeala sau rigiditate a unor zone ale braţului sau umarului.
Daca ganglionii limfatici sunt indepartaţi, un posibil efect pe termen lung este limfedemul.
Intreaba-ţi medicii despre beneficiile, limitarile şi posibilele efecte secundare ale intervenţiei pentru a te ajuta sa iei o decizie informata despre tratamentul tau.