Dialog cu Medicul, Dr. Ciprian Cirimbei

Tumorectomia si sectorectomia in cancerul mamar

Interviu redactat in colaborare cu asis. univ. dr. Ciprian Cirimbei, medic primar chirurgie generala, sectia Chirurgie Oncologica I, I.O.B.

-Ce este tumorectomia si care sunt indicatiile sale?

-Tumorectomia presupune excizia strict a tumorii de la nivelul sanului si este indicata, in principal, in cazul leziunilor benigne pentru a salva cat mai mult din tesutul mamar. Nodulul este trimis la examen histopatologic extemporaneu pentru a ne asigura ca acesta nu este malign. Tumorectomia poate fi indicata si in cazul leziunilor mamare incipiente, care nu pot fi depistate la examenul clinic, dar pot fi diagnosticate la un control mamografic sau ecografic. Aceste leziuni suspecte de 2-3 mm pot fi excizate cu ajutorul unei ghidaj ecografic care presupune utilizarea unui harpon in timpul investigatiei. Acest harpon, asemanator unui ac de undita, se introduce strict in leziune sub control ecografic. In momentul in care va interveni chirurgul, acesta va putea localiza cu ajutorul ghidajului cei 2-3 mm ai tumorii incipiente si va putea sa excizeze leziunea, pe care in mod obisnuit nu ar avea cum sa o perceapa vizual. In cazul in care in urma examenului histopatologic se constata ca leziunea contine celule canceroase, se face o tumorectomie largita.

-Ce abordari chirurgicale presupune chirurgia conservatoare a glandei mamare?

-In cancerul mamar se vorbeste fie de o excizie locala, care presupune eliminarea tumorii si a cel putin 2-3 mm in afara leziunii, procedura echivalenta cu o rezectie limitata mamara, fie o sectorectomie largita, adica extirparea unui sector din cele 4 cadrane ale sanului. De asemenea, unele paciente necesita si o cuadranectomie, iar in acest caz se scoate un cadran intreg al sanului. Acestea sunt cateva dintre alternativele mastectomiei radicale.

-Care este prognosticul unei paciente operata folosind una dintre abordarile amintite anterior?

-Este foarte important ca pacientele care au beneficiat de chirurgia conservatoare a sanului sa faca pe langa chimioterapie, care este obligatorie, si radioterapie. Pacientele care nu fac si radioterapie dupa o astfel de operatie au un risc intre 20% – 40% de a avea recidive, pe cand asocierea intre chirurgia conservatoare si radioterapie obligatorie, face ca acest procent sa scada la 5% – 15%. Din pacate, exista si pacienti care nu pot face radioterapie din cauza statusului general sau ponderal, care nu le permite sa fie asezati pe masa de radioterapie. Mai exista si pacienti care au fost iradiati anterior pentru alte neoplazii si si-au primit doza maxima de raze pe care o poate suporta corpul uman.

-Pot aparea complicatii dupa interventia chirurgicala?

-In majoritatea cazurilor, sectorectomia se asociaza cu limfodisectia axilara, iar acest lucru presupune aceleasi complicatii ca si in cazul interventiei de mastectomie. Manipularea tesutului limfatic in axila si vitregirea bratului si a zonei pectorale de circulatia limfatica prin excizia acestor ganglioni care preiau limfa, poate determina aparitia limforagiilor si a edemului bratului.

-Ce tip de anestezie se uitilizeaza pentru realizarea sectorectomiei?

-Operatia se poate face cu anestezie generala sau cu anestezie intravenoasa. Este o interventie mai scurta, care dureaza aproxiativ o ora si se poate realiza si fara ca pacientul sa fie intubat. Operatia se poate prelungi din cauza timpilor suplimentari de diagnoza histopatologica.

-Cum se recupereaza pacienta dupa operatie?

-Chirurgia conservatoare este mai putin traumatica decat mastectomia radicala. Oricum, in ambele cazuri, daca interventia chirurgicala este corect facuta, iar pacienta este o persoana tanara, care nu are probleme cardiace, fara tendinta de sangerare sau tratamente complicate, ea poate fi externata la 24-48 de ore de la operatie. Pacientii trebuie sa revina la control la un interval de 1-2 zile, drept pentru care, de obicei, pacientii din provincie raman internati in spital pana la terminarea tuturor controalelor.

-Exista un protocol de urmarire a pacientilor oncologici pentru a preveni aparitia recidivelor?

Pacientii trebuie monitorizati cel putin la 3 luni ecografic. Daca in timpul acestei investigatii sunt semnalate formatiuni suspecte, sunt indicate mamografia, CT-ul sau RMN-ul. Din punctul meu de vedere, pacientii oncologici trebuie sa realizeze un computer tomograf general: cap, torace, abdomen si pelvis pentru a observa eventualele metastaze. Cu toate acestea, au existat cazuri in care s-au descoperit celule neoplazice la paciente care au avut cancer de san, dupa 20 de ani de la vindecare bolii. Se pare ca celulele neoplazice, nedistruse de tratamentul chimioterapic raman dormante. Organismul reuseste sa suprime activitatea lor, insa in anumite conjuncturi, acestea incep sa se multiplice.

-Cand se recomanda extinderea sectorectomiei catre o mastectomie totala?

-Daca pacienta isi face cura oncologica completa si cu toate acestea apar semne de recidiva tumorala, cea mai sigura optiune este extinderea interventiei cu mastectomie. Protocolul nu a fost gresit, dar aparitia recidivei presupune pe de o parte posibila restanta de celule tumorale mici, care nu au fost sesizate, fie dezvoltarea pe acelasi san, din alt focar, a unui alt cancer.